[你問我答]機電工程師 BS Engineer

1001 回覆
26 Like 105 Dislike
我都覺自己好撚流
讀完nursing再考白衫
考唔到都有at least 35k
學野自己睇YouTube 同自己Google都得啦
下 best consultant….
你老細低價搶job 交啲AE比我
成份嘢要client 做返轉頭
UGC ME
PT MASTER 都係ME
做緊冷氣sub仔 覺得人生已完
我degree係env engineering
讀bs master可唔可以考牌
讀env但係做bs
工程狗35k
CIBSE太多香港人考
遲早
以前條女一齊讀BS
機電處? 個角色係大概要做d 咩? 做sir 定做狗
如果冇dog house
落雨咪會係喉同石屎中間d 隙漏水
所以就有dog house
冇喉個陣俾d 機電狗入去訓

香港乜都要conceal
唔conceal 行明嘅話根本唔洗
點睇clp mtr 嘅工作前景
唔係
因為cable sizing 一個關鍵位係cable length
蛇佬先知要放幾長
當然而家有bim 都可以有cable length

consultant 下下預大
如果sub 仔唔玩cable sizing
你所有d containment 要跟住大
香港啲寸金尺土點搞
同其他sub 玩天花高度
main con 屌你啲蛇粗

通常電氣佬唔識計會搵d consultant 底人幫手. 斷job 計錢
其實consultant 都唔想oversize 人手有限
最好做法係sub con 同consultant 傾好點計 個表入個cable size 就完事

仲有好多consultant 都唔識計BEC 個Copper Loss
完全曲解
如果跟佢地嘅理解 全世界都係浪費大量能源
BEC 本野冇CoP 咁易睇
好多trap
charter 冇一個牌叫BS engineer
所以charter 咗可以升級做機電狗
B 咗姐係做得野啦
(心諗: d 顧問都on9 嘅 不嬲都唔係跟圖做野啦 現場唔啱位咪就囉)
1. 大consultant 公司會睇你intern . 鍾意收intern 做過consultant
但唔緊要 都係做狗
你去北角做就得 start point only

2. 一間間
唔鍾意咪quit
冇開scheme 就得
其實電狗 fs狗 pd狗 ac狗 都係狗
冇特別興趣就是旦
想移民就做pd 狗
因為外國冇人落手做pd

3. client 人工最高 學technical 最少
consultant 係中間 start point 唔錯
你識d 判頭野 識d client 野 幾好
main con 人工第二高 不過d 野黎黎去去個d 做耐就悶 又俾人屌 又要屌人 日日屌屌屌
sub con 地底泥 冇say 最多水下個consultant

建議轉行或移民
移民未必洗轉行
唔移民就及早回頭
機電人工偏低有兩大原因
一來project lead 通常係civil Eng 同architect

二來有牌機電工程師簽得既名好少
builder法例要求consultant 同contractor都大把野簽
而所需既人頭越大單工程會越多
機電contractor簽既名仲多過consultant

所以人工好難高
其實電裝好咗你唔搞佢可以用幾十年
反而啲冷氣喉成日出事 或者d 壓縮機

所以一定係冷氣佬為主
當然係有site work 個班
工程狗真係冇講錯
其實好難真係design fault 全責任在consultant
有可能係d interior design 或者其他原因 令d design 唔work 要改
最多係client 自己出完標仲改緊
(一路出標一路改)

MEP 狗永遠都係狗
要配合啲layout 同structure

同埋邊有一單判頭唔會VO 呢...
睇下邊個認頭姐
巴打點睇,黎緊畢業諗緊跟屋企人做地盤判頭生意,定還是出嚟闖去考個BS牌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞