[你問我答]機電工程師 BS Engineer

1001 回覆
26 Like 105 Dislike
Grad咗去考白PoPo
我個樽頸係指asso 前你可能2年升一次職
上到asso未必人人有得再上,就算有都隨時要等番10年8年,甚至更耐,展示一下你對公司嘅忠誠先有得再上
所以去到asso喺個離開consultant嘅good timing
去developer apm上pm嘅時間應該比asso上ad短
讀埋FT bachelor再出嚟行scheme A
3字中至4皮
FG覺得自己讀完大電乜都唔識 但有AE offer 會唔會過唔到probation ?白紙做唔做到AE
錯喇
道行高嘅人係由得業主屌
坐響度俾業主慢慢屌
屌完態度照舊
你要明,你唔尷尬嘅話,尷尬嘅就喺人哋

利申:我自問個人EQ未咁高
護士一啲都唔好做
根本underpay
剩係番shift已經夠辛苦
其實你有冇做過wsp/pba咁都吹奏得落
我好好奇你覺得一個freshgrad應該要識啲乜?
因為我嘅真正身份喺Ivy
依位同事,請問你對公司有乜不滿呢?
歡迎聽日去我間房度同我反映
我走個陣你都未嚟
正解
最高層次係,被人屌到屎忽開花都仲要嬉皮笑臉,唔單止表面要係咁,而係要練到真心唔認為係一回事,強大嘅心理質素係應對閪人嘅最佳方法。
"哦,係呀,好呀,係我唔啱,OK, sor9ry, 即刻做"
敷衍完當耳邊風
bs已經係2奶仔, 佔一project lump sum係好少上到management level嘅人亦唔多,人工亦唔多
好多傻佬只係見到事物嘅一面,係呀護士25日AL上到盡point 25, 但有冇諗過份糧同紀律部隊一樣係要包返shift打亂晒生理時鐘?病人條底褲裡面癩嗰一大泡屎屎尿尿邊個同佢換屎片尿片?唔好話呢啲姐姐做唔洗護士做,响醫管局做過就護士就知要做埋。深夜病人唔得要搓人邊個做?咪又係護士,走上張床搓足半粒鐘救唔返都仲好啲,最慘係搓完救得返,過半個鐘又冧過又要再搓,週而復始,大量體力勞動損耗。仲有部份護士係因為長期用條腰支撐處理病床嘅病人搞到出腰椎病。病人嘔到一地都係邊個搞?都係護士。病人啲痰臭撚到仆街隔住個N95都聞到陣臭味邊個用吸痰機幫病人吸?咪又係護士。
比我就寧願做隻你口中嘅BS狗算
識計數 睇圖 畫圖之類
其實讀完書有幾多野會用得翻
香港真係好可悲下,下下都問幾錢人工,好似人工唔夠人高等於人失敗左
機電呢行真係好難搵得多,起馬付出完回報都未必有好多
如果真心想搵大錢你自問能力唔高,我強烈SUGGEST 你地轉行

如果諗住去外國發展,咁呢行都仲有得做,識好多人響外國仲做緊
唔睇錢 唔通做engine係興趣?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞