[你問我答]機電工程師 BS Engineer

1001 回覆
26 Like 105 Dislike
想轉物管hea 過,兩電我都收過offer,CLP 二級技術員做牛房14.8K, 港燈做電錶20.5K,
後尾港鐵升到就冇接港燈,DKLM CLP俾狗做,
如果跳番出黎有咩選擇?而家好迷惘
16樓係咪?
其實私下追我嘅,我一定會盡快批,唔會留難判頭
但如果開會當住client面追,咁就………….
重要最近又加咗價,宜家勁貴
唔讀,留番啲錢做首期好過
上一代嘅大佬其實好多都無charter (唔小人連u grad都無)
又或者4x~50歲,上到director/ manager grade先走去考牌

但我哋依代人,有行scheme果批人,大部份6-8年經就會衝去考
你無charter唔會生存唔到,都可以照上到揾5皮幾1個月嘅位
但再上應該就好難

Thei同Poly比?唔好玩啦
咁比法好侮辱Poly
Arup主力Civil
Aecom主力Structure
WSP主力BS

響Arup Aecom,BS只係三奶,成間公司BS部人數只係等於WSP BS部1個division

行內最出名嘅工程師好多都響WSP做
咁你話嘞
你個價好舊的了
宜家fresh grad已經20k
完scheme 24-25k
4-5年經已經30k
肯跳糟嘅加得重快
其實我嘅真正身份喺Ivy
想試下我啲同事有無專心番工
你兩位聽日唔該自己入我房自首,話自己番工掛住上連登
完scheme 有無加得咁多
唔係賤價留人咩,定係而家啲人走晒要加價留人
ive › polyu
如果做顧問
其實識理論喺有用
因為client會要你prove你個design喺work
依樣要好多calculation (當然,你上咗手之後會發覺1個Excel就搞得掂,但你都要明啲數喺計緊乜而唔喺完全依賴Excel)
所以你數理能力其實都幾緊要,依樣喺你讀大學學嘅嘢
因為頭兩年行scheme多數都無得點加
所以一完scheme喺一次過追番過往嘅加幅
加上好多人一完scheme就轉工
所以完scheme果轉喺加得多
不了,我愛E&M。非E&M不可
master bs真係無撚用,讀下其他相關仲好
細公司先公道,老闆識你,你做到嘢老闆見你幫到手肯加你人工,無人有能力反對

做中大型公司,就算你阿頭睇得起你想加多啲比你,又要過hr果關,又要過director果關,又要話跟公司payscale唔可以唔跟
無錯
同埋重點喺,你番工已經日日對住bs
收工番學又要對住bs,放假温書、做project又要對住bs
果2-3年碩士生涯讀咗bs乜叉都無
不如讀下energy/ construction law/ project management/ fire engineering 好過
9年真係低 做個AI好過
IMechE喺香港定英國考?
無master嗰個都係chart Imech E?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞