[你問我答]機電工程師 BS Engineer

1001 回覆
26 Like 105 Dislike
你而家應該冇BNO
唔清楚英國逃生門
首先畢業你可以五年內去加拿大

再唔係去做金融才俊

千萬唔好做bs 浪費青春
冇quote到
考ACO
Yes
同埋重點喺,你番工已經日日對住bs
收工番學又要對住bs,放假温書、做project又要對住bs
果2-3年碩士生涯除咗bs乜叉都無
不如讀下energy/ construction law/ project management/ fire engineering 好過
起碼無咁悶,可以學下新嘢先
其實你啱
做人最緊要開心
錢揾唔盡,夠洗就ok
做份你番得開心又或者無咁唔開心嘅工就ok
咁喺你唔醒目了
我夾親啲判頭都醒水
大家好嚟好去,你唔好搞到我,我都唔留難你
其實因為學歷只係幫你揾第一份工
由第二份工開始,啲人都只喺望下你有無bachelor
望完就算,然後望你做過邊間公司同project experience
No one fucking care about your Master
所以讀樣叫做同工程相關,但你又讀得無咁悶無咁痛苦嘅好過

如果你覺得番工日日對住bs
收工番學又要對住bs,放假温書、做project又要對住bs
你都頂得順嘅
咁你就讀bs啦
否則就三思
辛苦工 日曬雨淋
入職低人工
不過有明確晉升階梯
升上去應該唔錯
唔行scheme
但係出返去都係做FM
Mtr Hactl 多
行頭都幾窄下
羨慕
我都想入政府
見freshgrad 㨂offer季
先開下post交流下
因為我freshgrad果陣都有上forum揾師兄俾意見我
宜家入行耐咗到我幫番人
你知唔知幾錢學費?
RN頂薪先5皮幾
大部分行業for大學生嘅職位,你爆年資就算唔上management level,都有依個價啦
為咩要攞3-40萬去讀個唔喺揾得多嘅行業
你話讀JD都話值得丫
無關係
有mech or ele or bs bachelor就夠
做 亁收銀 係咪成日OT?
會易啲入政府?
入政府前行scheme 定入左先行?

Main con 定 consultant 會多野學啲?

唔該 師兄
唔會
大把人做完FYP之後憎咗自己做果個discipline
出嚟做嘢轉咗做其他
純粹見工人哋實問你fyp做乜discipline?點解出嚟做嘢唔同discipline?你做fyp學到乜嘢?你出嚟做嘢點解揀依個discipline?

我果陣一路上堂一路響度諗
依啲嘢我重熟過你啦呀sir
我日日落手落腳設計,你就只係個吹水佬
RN封頂冇得再上?
唔係仲有護士長咩
利申 唔識nursing條path

50k封頂又真係唔抵做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞