[你問我答]機電工程師 BS Engineer

1001 回覆
26 Like 105 Dislike
Fg直入client 或developer
做其他2年無可能入到
你啲中文理解能力真係
係就上面成段回啦

唔係講笑 睇你啲comment完全反映到你平時返工係點
個柒樣完全就係 好似啲bs狗做得耐見到好似有位就係咪都衝出嚟先
特登抽一句出嚟回好似執到寶咁
成隻龜公咁伸個撚頭出嚟搏比人屌

新入行嘅bs仔望下啦
做得耐就唔多唔少比呢啲柒頭感染

教埋你中文理解啦傻仔
睇野要成段咁睇架懵撚

你自己弱智skip左呢兩句就斷章取義
「追更不嬲都辛苦
所以我唔會話RN好做」

我叫人唔好講「我個朋友 我識人 我聽講過」係講緊叫人唔好攞extreme case嚟講到bs好正好有前途呀

我講「我見啲護士fd成日飲飲食食」單純係分享返做RN都可以有正常人嘅生活 唔需要諗到咁差 定係你覺得有得飲飲食食都叫做Extreme case呀傻仔

講屌你又唔係屌得應
講正常討論你又冇咁嘅智力做到
認真,真係好少可好似樓主咁做到9年BS 都仲咁有熱誠
老老實實,上面咁多人講人工,唔係想打擊你,9年40k,其實真係唔高,仲要已經係樽頸位
要同政府比,莫講話人地啲ENG starting都70k, 仲有20k housing 拎,用同年資比連人地啲absi都唔係好多人贏到
係私人市場大機構做,有100k 以上已經係做到department head level
一個CENG其實都係個普通經理仔,manager grade普遍50-60k到
當然你叻仔,際遇好係可以搵多少少,但私人市場整體平均係低人工基本上係不爭嘅事實
戇鳩仔柒咗響度扎扎跳
UGC就考紀律部隊幫辦
有跳過糟點會得35K
人工如果連bonus計咪多個同我同屆入u嘅RN少少

無病人會要求花式打針
不過會有好多投訴撚、病人權益撚
明明企都企唔穩,揾晒記者投訴護士唔俾佢落床去廁所(雲疊花園物管死過翻生事件喺一個例子)
公立醫院價錢要求養和私家房嘅服務
啲離地高層又會有好多離地要求,完全無視實際operation
變撚咗鬧交其實每年狀元揀科已經有啟視啦
有無得放工睇你做乜project同睇team
正常就你唔洗趕出圖/ 趕入則
應該都係7點收工
笑撚左,明明機電仔係二奶,上面講到同人掙,撐完咪又係要做

除非真係完全冇可能做到,否則builder則師一句話:唔係做唔到呀嗎!,之後機電仔咪又係做,不如學上面巴打講,留返得啖氣好過
人哋唔通ig story post番工嘢上去咩
喺人都post 飲飲食食,去玩嘅嘢上去啦

其實工程依行,識跳下糟人工真係差好遠
你識跳糟同跳啱公司,9年有charter絕對唔會無5皮
無撚有錯啦,撐完唔洗做老西撐,但d上頭有幾可保E&M,最後咪又係要機電仔就
其實不嬲做freelance先喺最好賺
不過揾到就喺囉
講人工,做MC要叻仔先有機會都同一般能力既護士睇齊
Consultant 公司同你講星期五有得早放係咪伏味濃
Mep 嚟講wsp 出名d
幾點收工睇你入咩team

要入client 你都係下年當fg報算啦
開左scheme A 就玩完
除咗上述,仲要日日幫N個阿伯阿婆插尿喉;啲病人訓太耐生肉瘡要幫佢反身幫佢剪清理爛傷口。

大家唔係唔知護士嘅人工同褔利,只係真係接受唔到要做呢啲嘢。

樓主開呢個post嘅目的都係希望解答初入行BS嘅人嘅疑問,但呢類主題好容易被一啲轉行JJ或負能量爆燈嘅人帶節奏同騎劫,最後罵戰收收場個post沉底,應該有違樓主初衷。建議樓主之後唔好回覆呢類人,集中返解答BS行頭嘅問題。

另外樓主有charter 45k咁上下明顯係underpaid, 可以考慮轉大判,某啲中型大判14.5個月糧,只需要長短週半日,即係每個月加埋都只係返多一日,平時準時收工,以你有牌9-10年經驗計,起碼叫到65-70k, 試咗先,價錢唔滿意嘅,咪唔跳槽住囉。如果去到發覺唔鐘意做,最多咪跳返顧問,起碼叫起咗個價先,返返去都起碼叫得返60k。啱做嘅就做落去,有牌嘅BSM起碼90-100k封頂。再好彩啲嘅,做一排轉去client做。

識得跳槽叫起個價好重要,要知道顧問都係海鮮價。十幾年前某大顧問公司,有個十二年經驗冇charter做電嘅engineer四皮幾,但同一間公司同一條team嘅另一個都係做電已charter廿年經驗嘅,只係得三皮幾,同人唔同命,最大分別就係後者唔識跳槽叫價。

如果唔識叫起個價就去業主做,人工一樣會好低。某個尖沙咀大型商場嘅BS PM十幾年經驗有牌,由於佢以前顧問個價太低,轉到去做幾年都係48k左右。如果碌一轉大判叫起個價先再去,效果會好好多。
sorry我應該回呢個post先啱

除咗上述,仲要日日幫N個阿伯阿婆插尿喉;啲病人訓太耐生肉瘡要幫佢反身幫佢剪清理爛傷口。

大家唔係唔知護士嘅人工同褔利,只係真係接受唔到要做呢啲嘢。

樓主開呢個post嘅目的都係希望解答初入行BS嘅人嘅疑問,但呢類主題好容易被一啲轉行JJ或負能量爆燈嘅人帶節奏同騎劫,最後罵戰收收場個post沉底,應該有違樓主初衷。建議樓主之後唔好回覆呢類人,集中返解答BS行頭嘅問題。

另外樓主有charter 45k咁上下明顯係underpaid, 可以考慮轉大判,某啲中型大判14.5個月糧,只需要長短週半日,即係每個月加埋都只係返多一日,平時準時收工,以你有牌9-10年經驗計,起碼叫到65-70k, 試咗先,價錢唔滿意嘅,咪唔跳槽住囉。如果去到發覺唔鐘意做,最多咪跳返顧問,起碼叫起咗個價先,返返去都起碼叫得返60k。啱做嘅就做落去,有牌嘅BSM起碼90-100k封頂。再好彩啲嘅,做一排轉去client做。

識得跳槽叫起個價好重要,要知道顧問都係海鮮價。十幾年前某大顧問公司,有個十二年經驗冇charter做電嘅engineer四皮幾,但同一間公司同一條team嘅另一個都係做電已charter廿年經驗嘅,只係得三皮幾,同人唔同命,最大分別就係後者唔識跳槽叫價。 如果唔識叫起個價就去業主做,人工一樣會好低。

某個尖沙咀大型商場嘅BS PM十幾年經驗有牌,由於佢以前顧問個價太低,轉到去做幾年都係48k左右。如果碌一轉大判叫起個價先再去,效果會好好多,起碼70k以上。
Sub同main con係唔係 對考牌冇乜幫助 但人工好pay啲
但係問題係比例係點?
charter到隨時10%人都冇
但rn穩上50k又有幾多
有無見過人係可以contractor轉consiltant係成功pixk up倒
考牌睇兩樣嘢 (唔計識人呢個因素)
就係技術同管理兩樣因素 香港panel尤其睇重技術

你覺得咩類型公司俾到最多exposure
就揀個間啦
行內人踩自己個行,負能量就唔得
你外行踩人地RN嘅專業就可以?
人地RN都唔係個個位都厭惡性,
BS係MC做就唔厭惡?
成行淨係得MC因為孭projects幫公司搵到錢先叫價高少少
你做client/ fm個啲都只不過係其中一個support 部門
人工開價係成個市場各行各業咁睇
你見咩grade就係開咩價,no one cares你C+幾多就加返幾多人工比你
點解覺得我有熱誠
我只係個佛系工程師
緣份到了,自然會有圖出

肯跳糟嘅,9年50k唔喺好難
但當然,10年經先30k我都見過
做白Popo正丫,人工高,番工可以釣魚
番工做錯嘢有乜下場?依個問題根本唔喺問題,因為Popo喺唔會錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞