[你問我答]機電工程師 BS Engineer

1001 回覆
26 Like 105 Dislike
女人入唔到正苦真係自己問題,而家女人考To成功率達7成,期期都有新madom
Pt degree本身做緊嘢,你去行schem極大機會減人工去喎
嗱,你呢句就公道,最主要就係性價比唔高,付出同收穫極唔成正比,但係餓唔死是真
咁係咪等35
行FHkie好啲
唔關幾歲事,係你幾時儲夠料去考,SchemA寫下logbook就考到咩,d人咪又係背後努力加識人,際遇
餓死實唔會架,但係會做撚死
係香港做MEP, 一係政府,一係client, 做收貨果個會易好多
consultant , contractor 係唔同類型嘅辛苦,除非你做到可以剝削下面,或者有得Lam個level

MEP 的確係有專業性,只不過係香港搞到好似垃圾咁冇尊嚴
即日來回無g call
唔該巴打
介唔介意講下入細consultant / contractor人工分別大概幾多?如果一張白紙入去
唔該巴打,會再諗諗
pt degree 邊到有得行scheme
poly speed,EE
RMIT EE
THEI BSE
我知呀 我見政府grad E淨係請full time畢業嘅u grad畢業生,就以為part time degree無得行scheme,自膠先

不過你有幾年work exp. 唔會翻轉頭仲減人工做grad E 做廉價工勞工掛?
E&M is shit,當年學徒跟大佬上則樓開會,d 則屍都唔理機電仔
正常幾年經做GE,要 DROP 人工
巴打舊登已經見

成功率得7成咋咩
失敗果3成喺咪肥婆同超樣衰?
如果講香港最辛苦同性價比最低嘅專業
一定喺audit

工程唔係無hea工無性價比高嘅工,差在你要自己發挖下
35歲果條path都係考mhkie
Not fellow
Client邊會易做?
Client BSM只係MEP食物鏈入面最高層
但上面重有則師,則師上面重有leasing/sales

宜家咁多顧問同判頭喺智障加垃圾
做client咪夾響leasing/sales+pm & 顧問判頭 中間做磨心
你啲下家喺豬隊友,你做client就算有三頭六臂,7x24番工都唔掂丫

識得有人好on9咁明明IVE GRAD後有3年經,讀完個PT Bachelor之後走去做grad E行scheme
今年計,應該18-21k
BS 電對大電黎講係BB 班
最深個樣都只係power factor
冇人care 咩type B Type C MCB MCCB SP DP TPN 4P 咩fault level 個啲
制櫃廠10單有7單都係同一間
breaker 10單有9單都係同一牌子

完全唔會有難度
同埋電啲計數好浮
唔似mech 咁幾多個ACH 就真係要對返啲flow rate 咁
電個啲其撚奇size 大哂都冇事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞