[你問我答]機電工程師 BS Engineer

1001 回覆
26 Like 105 Dislike
都係20k鬆d 咁同aurecon 差唔多
yes
巴打點睇細consultant such as WOY Pinebridge?
FG入去做會唔會要跟哂風火水電
巴打點睇consultant專做水廠
其實間間公司好唔好做都喺睇team睇project睇你大佬同睇你自己
總有人長期600走,都總有人晚晚收好夜
Btw你apply邊範?
你講嘅嘢我完全Agree
不過政府係guarantee e grade爆point有11萬幾
同做私人公司打生打死做個td先可能多得果一兩萬比
我估大部分人會㨂guarantee 11萬幾

不過有啲公司係啲膠層自己垃圾,玩爛咗間公司,搞到公司變垃圾
我唸住做hvac 啊 不過aurecon 好似玩infra 多 jacobs 又唔知咩料
35k算高了
要睇睇幾年經 同幾多個月糧
直接轉行讀護士學校

3年後做rn 你個價係同期9成9同學都追唔上

你望下樓主考埋牌都係~40k

RN 9年經驗 $46,655 (已經未計d allowance 同埋每年調整+跳POINT)
仲要D假期一定多撚過你BS狗
巴打你d語氣真係典型engine廢中
閱讀理解都有問題

人地第一都已經講左 唔喺人人上到
你盲撚左?

同埋你知唔知咩叫樽頸呀?
講撚埋d bullshit廢話

唔通我又攞陳帆做例咩
如果你自問綜合能力係行業頂尖,留响政府做,係遠遠好搵過私人市場因為有機會做局長。
如果你能力只係above average, 都係政府好啲嘅。
顧問 都係左抄右抄 其實有冇人教?
WSP PE 幾錢
HIT 夕陽行業黎
做sub仔 要考牌
要識D咩 點樣準備?
想問師兄們我hd 出尼做野好
定讀返過19 thei bs degree旁身先
自己想攞個degree但係我廢讀唔到poly
如果design就間間公司都係自己design番自己果範
但如果細project & 你做project coordinator,有機會你同事出唔切圖又或者改動少的話,你幫佢改埋佢果範

Btw好多公司都喺火水同team,即係入到去你要掂晒兩範
唔相認啦
咁講啦
其實層樓起完又唔係我住
你claim啲VO又唔喺響我人工度扣出嚟
我都係想順順利利,響無乜麻煩嘢嘅情況下,搞掂單project啫
判頭唔煩到我嘅,我做乜要留難判頭?我唔會阻人發達

反而好多業主代表好撚煩,以為自己真喺業主,唔知自己只喺個揾錢唔見得多我幾多嘅業主代表
我同判頭夾手夾腳搞掂啲煩西好過啦
大家都係victim 做乜要自相殘殺?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞