[你問我答]機電工程師 BS Engineer

1001 回覆
26 Like 105 Dislike
發覺好多人都係做軟皮蛇

做撚壞個市
咁你問番自己要搵幾錢先夠,搵5萬GA 人都會覺得自己唔夠錢洗
到頭來飲多食多,買野多左 係唔係真係滿足左
重點搵5-6萬又好又係打工都係唔會自由
如果真係想搵多錢,機電真係唔好做好過 回報率咁低
睇樓主咁講做到30幾歲都至少有5萬啦 都算係咁
幾多年經驗通常
5萬唔係個個得 好多人響呢行都無 呢個係事實
唔好諗住有人得 等於自己得 呢種心態會令你覺得好易搵到
事實呢行中位數一向唔高 講真現實有幾多Client
CLS
護士都喺2奶仔
一世做醫生條𡃁
醫生fresh grad一入職=護士長嘅人工
無錯
超同意
你自己上youtube學下Autocad
學下啲基本command
咁已經好夠
讀大電同Mech都應該無乜用得番
讀bs就真喺有用
做醫生分分鐘星球人做工程真係要做到識飛先有咁嘅收入……elon musk
最大問題機電佬對住咩都軟皮蛇,如果係無理取鬧當然唔使上心,但有時屌個design有問題,d人連解釋都廢事,心諗你話點就點,改咪改,咪有個錯覺機電乜都搞到,唔得咪屌到得
個問題喺,你同佢嘈,當口才好好、技巧好好、嘈贏咁你想點?
同佢嘈嚟都晒口水,用腦嚟都晒精神
總之無論佢講乜都好,你一上心便輸了

我都喺啲會同上家嘈嘅人
同埋佢屌我我會嬲豬
不過我自問我係錯,唔應該咁做
只係道行未夠,做唔到咁高EQ
咁又唔喺
如果同你嘈完我可以做少啲嘢我一定嘈

只係嘈完又對我無好處嘅
嘈嚟都晒尻氣
有乜好羨慕人?
你細個唔努力啲讀書?
比較緊2個行頭
只能講好難拿捏果種企硬同軟化

做bs如做人
開會個d多數都唔係落手做既,野又唔使做,為咩事要嘈
你以為啦
睇一間間公司嘅culture
好多中小型公司,如果co出去開完會應承完啲期,最後其他discipline嘅同事無時間做或者做唔切
最後咪又要個co畫埋人哋果範
公司仔既話一機一電已經好好,好多時一腳踢,office hour開會,ot做圖做spec
呢條痴線佬仲夠膽死用政府graduate同政府醫生人工比
結果得出結論係頭幾年贏一大節
都唔知有咩代表性
政府上到chief比例=至少有5至10%;

私人市場上到你講既遠遠高過政府chief位置比例=0.001%

年年都總會有呢d傻閪扮晒持平係到幫行業洗白
請唔到人咩?
呢條curve正常好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞