[你問我答]機電工程師 BS Engineer

1001 回覆
26 Like 105 Dislike
果然做得耐工程 個人都聲大得嚟冇營養 正宗啲工程廢中語氣

屌你老母係反駁就比啲Point 嚟啦 柒頭

我身邊都有成堆fd做RN
唔洗你條碌柒指指點點

屌你做得耐工程好似唔撚識聽人話咁
係咪要搵隻狗翻譯比你聽呀?
我幾時有同講話護士好好做?
講人工上面講左

講假期我都未講哂 RN返完N更有多日假
bs狗啲假?

講工時RN AP更都係7個鐘 N更10個鐘
bs狗長期多過9到10個鐘
可能忙起上嚟一星期返足六七日

人地RN收工放假就真係休息去玩可以輕鬆下
屌你老味bs狗放假都困身 隨時比人call要執屎

的確RN係有相對嘅難處要返shift同有機會有厭惡性嘅工作 所以我唔會話RN好好做但人地都勻真 chur完有相對回報
bs狗做到仆街都未必有 仲要自己洗多六位數去進修讀Master(過多年又加價啦) 讀完之後都唔代表啲乜

如果fg入到gov, client位咁當然好啦
但自問自己係普通人even資質唔太好
轉行都係一種選擇
(而事實轉行嘅人又不在少數

你班撚樣食慣屎食到自己上左位
緊係想多啲人入行做狗比你地點啦

RN只係其中一個例子for 普通人去轉
(一定又會有啲bs狗衝出嚟話fg入政府GE唔洗十年chartered做E起碼七皮幾/際遇好五六年四五皮etc.)

但重申多次 我係討論緊普通人自問有本事有熱誠嘅咪即管繼續做bs狗囉

唔撚好再攞埋啲勁人 "我個朋友 我識人 我聽講過"嘅case嚟講到好似個個都做到咁 實際係點大家都知 如果唔係呢行就唔會年年咁多人走
8左右
Consultant 啦
但幾肯定你一開左scheme 兩年內唔會入到client
正解
nice
果然冇比我講錯
你講野真係好冇營養
我就多方面同你討論
你就繼續講廢話轉移話題

你連是但其中一段都回應唔到

大家睇到啦 Bs狗嘅質素
你頭幾句形容好貼切
睇佢講野簡直係既無大志又眼光狹窄既既垃圾
好中point
串到條友收晒皮
比我重新揀多次我都情願做工程都唔做RN

RN最辛苦係PAN追更
尋日先番1300,放2100,收工番到屋企、沖完涼食埋飯都11點
第2朝0500要起身0700要番到病房,做到1400
然後1400收工番到屋企食埋lunch都1600,1900要起身
2100番到公司番通宵更到第2日0700

重要做護士,一入到病房就喺開工chur到收工

如果你中六/七grad 入唔到u
去讀nursing school
RN真係份多錢嘅好工
但如果以u grad計,RN只係贏starting 高,贏頭5年only
RN 唔係人人岩做 亦都唔hea
但人工屌打大部工程狗係真
讀個master 上多一級就70k
仲要有d位翻朝9晚6

你諗下工程要去到咩位先有70k
背後要考幾多個牌
搵錢既話唔同意
宜家中層職位出面同政府差太遠
就算你能力+際遇頂尖40中上到神枱位(唔係tech dir.呢啲苦力位)
你做中層嗰陣人工已經輸太多
同埋consultant頂層都唔會同政府CE/SE比
Chief/Senior Eng係政府都係working level黎
你至少都攞上面班director比啦

不過最後都睇你想要啲咩
自由度/成就感呢啲就做政府未必被到你
Atkins(se&a)定w記 mep係咪兩間都冇得放工
錦你應該都真係on9
18個月咪9up啦
我都咁認為
唉,個人On9,讀咩都冇用
呢啲先叫有質素嘅討論
同上面個件垃圾比真係高下立見

追更不嬲都辛苦
所以我唔會話RN好做
只係其中一個轉行嘅例子
不過我見啲nurse fd成日都去飲飲食食
唔係想像中咁苦行僧咁樣

同埋都RN人工唔止贏頭五年

你都話bs做左9年有牌都係得~40k左右
同期嘅RN已經唔止 已經冇計到啲allowance
仲要佢地係guarantee攞到 唔洗又比幾十萬讀master又考牌又盛

重申:只係計普通人
fg直入gov GE 未夠30做Gov E個啲勁人從來都唔係討論範圍之內
講返正題 其實係EMSD既work duty同能力 根本唔值呢個價 又小圈子 畢業就入左去果堆垃圾又覺得自己係天龍人睇唔順眼考入去啲人叻過佢
外面再考又女性優先(唔理好醜)自己友優先
成個組織都腐爛曬 做乜都外判 入面就鳩吹 橡皮圖章乜都批
成個政府都應該reset 一次
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞