[你問我答]機電工程師 BS Engineer

1001 回覆
26 Like 105 Dislike
Fresh grad最易揾工喺7-9月
因為會有啲揸住多1個offer嘅人放飛機
同埋本身間公司有啱啱完scheme無耐或者完咗1-2年嘅人遞信,要請grad e 補充人手
所以可能有啲公司之前你in完reject你 或者 apply完無回音嘅,你可以再試下報
細行唔一定唔好做,不過見到唔對路就好走
FM人工加得好小,講緊隨時一年500
建議做顧問做番十年,考埋charter+電牌+Licensed Plumber,人工去到5皮咁上下
先跳入fm養老都未遲
你係咪做緊大行?例如RE字頭 或AT字頭果啲
果啲就梗係小bonus
但中小型果啲sub仔喺可以出到好多bonus俾你
機電唔係做電??!
點睇 Elvis sharing 個 blog
有無 in 近期個 EMSD BSE, 有牌嘅圈子實會講
degree讀mech定BS
點睇隔離人工post個個engine 7-80k
無話好唔好做,睇你個人喜好同性格
PD比冷氣仔同電氣仔小做project coordinator,所以出去開會嘅機會比做冷氣同電小
同埋PD比較多入則,一開project無耐,Plumbing就要入則比水務署申請供水,又要入渠則俾 屋宇署批,其實都幾煩下
但PD System上叫做無冷氣同電咁多,但喺PD嘢易學難精
重有,啲公仔嘅大大大大大老闆一般唔喺電底就係冷氣底
你好有野心想上到好高位就唔好做PD FS
唔喺咩潛規則嚟,你上hkie個網寫明晒啲規則
無記錯要完bachelor grad後2年內行
不過讀pt degree嘅人,讀完都已經做左3-4年嘢
唔會咁傻走去行scheme
Scheme A喺俾grad e攞嚟升職加人工用only,其實無乜用
幾點收工?
其實做顧問,正常人做到10-15年經就會上到associate依個位
人工大概5-6萬
想人工再上就要上associate director
第一,唔喺人人上到
第二,工作壓力大好多,如果做中小型公司甚至要r生意,做sales跑數,所以多果3-2萬人工好難賺
所以大部份做顧問嘅,做到charter咗又或者做顧問人工上到5皮幾進入樽頸,就會跳去做developer/ mtr/ fm之類
人工先易繼續上
你果張圖果3條友,好明顯唔喺一直做顧問

我會揀做IT
基本上你工程freshgrad apply IT都會請你
chart左入developer/ mtr/ fm係做咩位?
一轉field做manager好似好難
做engineer 又好似降grade咁
都喺果句,視乎際遇同你有無跳糟
多數一入去都喺由assistant manager做起
人工就base on 你跳糟前個價on top +10%左右

其實無乜話難唔難
做工程每日都會遇到好多好新鮮你未遇過嘅問題
尤其是你做project coordinator,例如你冷氣底嘅,開會傾電嘅嘢例如genset/牛,你真喺識條鐵咩
關鍵都喺睇你個人點執生(有無sense/ 識唔識揾朋友求助/ 識唔識耍client判頭之類)
多數唔會揾freshgrad做
樓主中肯
我做IT啲朋友,起薪點喺無civil or bs高,但一跳糟人工喺可以加一半 甚至 double

依樣喺做civil or bs都一定唔會發生,除非你跳入政府
入emsd 難唔難?
Char 左先入?
Emsd charter Engineer 一起薪就7皮幾,做多兩三年可以攞多兩皮幾housing,加埋10萬一個月

私人公司一個大概6-8年經,啱啱charter嘅工程師先得果4皮
如果做顧問,幫公司打生打死做到technical director先開始有8皮嘢一個月

咁你話入EMSD難唔難?
基本上人人都會apply,除非你喺靚女,否則幾難入

Grad E果陣考入去係最易
去到考AE會好難考
去到charter完考E grade更加喺超難
跳槽真係加好多

同埋civil bs最top都係入政府
IT你普通叻仔入到ibank都搵到差唔多
真係top既可以做quant trader, faang, 起薪都100k
再叻啲跳去做product manager, 搞startup直程前途無可限量
重要做工程狗,好多一入行先得12日annual,加極都喺得果15-6日
去一次歐洲/澳洲旅行,你幾乎可以成年唔洗再放假

做IT入銀行,一年廿幾日annual,夠你一年去2次歐洲旅行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞