[你問我答]機電工程師 BS Engineer

1001 回覆
26 Like 105 Dislike
介紹下自己先
大學畢業後入咗行9年
一直做consultant,大中細scale嘅consultant都做過
大學Final year揾緊工嘅同學/ 啱啱入行無耐/ 同行/ 準備升u有志讀工程嘅 都可以問問題 或者 交流下
除咗會自爆嘅問題之外乜都會如實答
人工幾多, 考左牌未
一畢業就入emsd?用左幾年考牌?
有冇A牌?
我考咗牌
以我9年經計,個人工大概35-45k,正常人應該around 40k
都好視乎際遇同識唔識定期跳下糟
做過邊幾間consultant?邊間最好做?
考晒牌未?
如果一grad入emsd又點會做左9年顧問呢?
7年經嘅時候考咗IMechE

不過我都想apply番個b0 or c0
最難喺公司肯幫你簽

利申:唔係做電
9年40K
不如做Subcon la

自爆嘢唔講
只會講大中細嘅都做過

好唔好做其實好睇你做返team、做邊單project、跟邊個大佬
出名好做嘅公司總有shit team/ 西project/ on9 senior
所以如果係fresh grad就無辦法,只能賭運或者揾大學師兄收風
只要入咗行,有番咁上下network,轉工前都會揾人收風
睇下自己將會做邊team/ 咩project/ 大佬係點

越大間公司,每個同事之間嘅workload嘅差異越大
細公間反而差異細好多
Subcon係好揾啲,重要隨時一年出18 or even 24個月糧
顧問嘅話,出13個糧都已經算多
不過我唔太鍾意落地盤、接受唔到星期六番工、唔鍾意日日帶老母番工
所以唔喺人人啱做
巴打做邊範?
PD
小弟今年fg 下個月開始番細公司consultant有無咩野提點下
Mech

初初grad做大行果陣就真喺逢親趕圖都要OT
但之後都甚少要OT
點睇fg入fm避世
Subcon 邊有18
利申 做左2年subcon 得13 無b仔
pd好唔好做
做顧問,除非係細行,一般都幾重視學歷 & 有無行scheme
Degree出身有行scheme同 hd grad然後入行嘅,喺2個payscale
兩者之間人工個差距係越嚟越大,就算之後你讀番pt degree,中短期內都唔會收縮到幾多
真係慘 近10年經驗 有牌專業人士
人工先係得4萬

http://elvissharing.blogspot.com/2022/02/bs-bs_12.html

呢幾個人工係唔係假 或者好少人先做到?
認真
比你揀多次
做civil定做bs
9年都係得40K
個市咁差咩
定係樓主 5天無ot長短周
hea到可以睇股
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞