[你問我答]機電工程師 BS Engineer

1001 回覆
26 Like 105 Dislike
水邊個?水DSE考生?

Sorry,BSE不嬲係成績差先讀,即係入得工種系嘅學生係科揀佢,水閪咩?
大判見你以前落手,最多比ABSE你,而且人工肯定㩒尻你
的確,唔同人有唔同選擇
做FM/supplier係輕鬆得多,後者仲要工時彈性靈活易蛇王
不過物管四五皮就人生封頂
你DSE有咁嘅成績咪去讀nursing囉,冇問題呀。

但做得工程撚多數係科揀佢地,水閪咩?
你講嘅嘢好啱
少果堆&唔鍾意轉工嘅喺35k

利申:我人工唔響我講嘅range入面
想問下ust mech second up畢業,之前去左manufacturing度做左4年,跟住因事抖左大半年直到而家,如果而家想轉去做building service,可以用咩途徑? 係要轉去攸consulting定contractor好d,係咪可以apply graduate engineer?試過好耐無回音所以想請教下,唔該巴打
點解唔做返manufacturing要重頭黎過
有, Balfour Beatty, Kier, etc
想問師兄同樓主意見
自己係EE fg
手持pxxw IT offer同arup岩岩in左2nd round等出offer
人工起薪差唔多
睇過其他po IT人好多都話pxxw好伏 唔好做 但IT前景好似比較好
本身冇IT底 完全唔識依個Field既公司同運作
想問應該搵返EE/BS工做定轉入pxxw IT好
如果做落IT發現唔岩自己易唔易轉返做EE/BS consultant/政府
thx
Design & build 咪一樣左手黎右手去
冇牌都有45k,你想幾錢?
係咪得bs先咁強調有冇牌
我見d pc咪冇牌一樣咁高人工
唔覺bs有強調個牌
e&m contractor周街都冇牌
冇牌pm都有70k+
唔熟IT
但唔同path,你話易唔易轉?
頭一兩年咪可以當你fg咁請番你 最多叫做同fg打個和囉 最好緊係有人介紹
睇撚錯機電署BS工程師
但見你搵得四萬
少成一半都唔止
行唔到scheme A 大公司好難請你做grad e
真喺好有心入行建議你試下細嘅consultant or sub-contractor
無記錯的話,scheme A要畢業後2年內行(你自己上hkie網check)
當你無得行scheme果陣,想apply入bs大行嘅grad e,基本上都唔會請,除非識人

IT都有分好多field
同埋p公司都有好多位,唔喺個個位都喺伏
詳細你問下其他做IT嘅師兄
無錯
其實我從來無講過我揾4皮
我只喺話正常我咁嘅年資揾35-45k
其實我唔響依個range入面
當年都係聽人吹奏bs考牌冇用,好多人信咗完全冇諗過考。
但真實世界係冇牌人工好難叫得起
spc/pc冇hkie一樣好快封頂
佢地有條更好嘅路係考rgbc as, 封頂遠高於bs
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞