加拿大(多倫多) 各階層生活優缺點

793 回覆
349 Like 74 Dislike
個牌難考總好過香港咁全部都係狗屎垃圾MK都做到
一個人手頭緊就應該住share house
起碼慳左租同d水電網 雜費先
progressive tax 嚟,你搵到十幾廿萬先去到最尾一兩個tax bracket
並唔係成份糧收40%,你當每加一蚊糧就俾多四毫子税
點解youtube咁多加拿大移民話唔好去加拿大嘅片澳洲無咁多
https://youtu.be/GbvMxP2gdZM
入咗藉可以
冇撚錯

而且呢到係當地產佬專業嫁
同香港真係唔同
你見街邊咁多 "BC top 1% aa"
就知咩料
north york太多香港人
d租炒起哂 d業主最開心
我都係linkedin或friend搭friend
technical background好已經夠做,我有D同事英文仲差過我
frontend/backend 2個唔同skill set,2邊都唔難搵工
如果冇經驗就難搞D...
oh, 明白哂
反而我住Markham Sharehouse 真係少數嚟
但慳好多係真
一定係
而且好多可以短租
我溫哥華 水電1個月幾十蚊
網絡一個月又幾十蚊
你租share room 慳成千呀
得2皮野仲要未搵到工
學人租1800$屋
3,4個月未搵到工咪仆街?
添賀頓係咪同香港m記差唔多價錢
計median加拿大好似好搵過香港
不過講親呢d連登仔實會話識好多月入60k/揸的士唔報稅呢d
講到一定係香港最搵到錢
uptown有啲正正常常嘅Basement都係500蚊一間房
貴有貴住平有平住啦
黎緊讀書係溫哥華讀
但讀完之後唔知留係溫哥華定係多倫多
做工程既
都做咗12-13年了...
要用app啲優惠先同香港差唔多

反正Wendy先係真平
$3.x 一個包
咁仲有咩問題 全部落老美搵得仲多過香港
加拿大飲食係成個低價市場消失咗
唔存在香港老麥譚仔牛丼雙餸飯價位既選項
每年幾多印佬中東佬入去加拿大
佢地又要懶又要當自己係大爺
跟住又學人去細省
細省就不嬲機會少
如果唔係點會個個都留係大城市
有料嘅去San fran
原來呢幾年超越埋zurich
計埋租都搵得好多
咁計真係冇意思
加拿大税重咁多,逃税incentive大過的士佬多多聲啦
要搵返啲唐人food court
可以平到4蚊一個飯
我都唔明
香港人都算
加拿大會差得過佢地本國咩
定佢哋仲有大把路數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞