加拿大(多倫多) 各階層生活優缺點

793 回覆
349 Like 74 Dislike
我自己係公立宗教學校嘅 我覺得幾好 無咩問題
老師都好盡心盡力
雪胎
佢唔係講緊年薪咩
係呀 120k cad 年薪
我唔知呀我就咁睇就似係得120-150k所以先問清楚你我都驚自己睇錯
明明早排睇過bc啲condo120k都唔得無理由多倫多平咁多掛
誤會左 sorry sorry
加 拿 大 是 一 個 徵 收 資 產 增 值 的 國 家 , 當 納 稅 人 身 故 時 , 稅 例 會 當 作 其 所 有 資 產 以 時 價 售 出 , 而 徵 收 資 產 增 值 稅 , 如 資 產 曾 大 幅 升 值 , 物 業 往 往 需 要 以 低 於 時 價 售 出 , 套 換 現 金 以 償 還 稅 款 。
T4係指張tax form唔係指你個tax bracket
打工=T4=認命交税
70k都算中產咩
稅後一條友都唔太供得起樓
想問做咩職業先做到真正中產?
哈哈我柒左 自膠
其實道理係人都知
最主要支出肯撚定係屋租
呢個真係睇彩數無得救 搵唔到平靚正都要硬食架啦
第二重要就係自己煮
仲有居住環境大大改善 超市買新鮮食品都平靚正過係腥港
公屋/夾心階層移民根本無得輸
by the way, 我唔介意你係食方面舉更多例子出黎,
我都唔介意share 下更多野食相同價錢去屌打你

如果你stay 過加拿大一段長時間,
我唔會覺得你可以得出野食方面果個咁既結論
唯一我只諗到係既係
你只係留係香港求其google 個價錢就當例子

唯一係你無車果時, 食野係真係無香港咁方便.
但講緊既係你住coquitlam/maple ridge 去vancouver
呢類咁既例子.
你本身住richmond/vancouver/toronto
其實你無車一樣可以食得好方便

好歡迎你反駁我既point
250K一年唔駛分享啦
搵得咁多都唔需要講生活成點啦
10幾萬港紙即係大概 $16k CAD
如果你係自己一個人過嚟,打算自己一個住的話
我估應該可以捱到半年左右

租樓: $1800 CAD (Downtown 比較好嘅Studio)
買餸: $300-500 (睇吓你去邊間買,買啲咩)
搭車: $200 (Metro Pass 加一兩次Uber)
Wifi 上網: $60 (有平有貴,取個中位數)
手機 Plan: $70 (有平有貴,取個中位數)
雜費: $80 (電費、水費、生活雜費)
娛樂: $50

即係大概一個月都要用 $2560 up。如果你唔係自己一個人住,搵到 roommate 的話,應該可以捱多幾個月
其實你講中高產冇乜用
佢地有錢有專業有門路去邊度都生活得好好
唔需要你特別講
而家最15 16個班係普通冇特別技能嘅打工仔/啱啱畢業無耐嘅working class
得罪講句
雖然好多謝你嘅分享
但係你都ok離地
priority 錯哂
都係多倫多
建議你做下project 仔同操leetcode
Cs degree 唔代表啲乜
巴打當地做邊行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞