加拿大(多倫多) 各階層生活優缺點

793 回覆
349 Like 74 Dislike
邊間銀行要cad 250k

200k family 基本上已經出到visa infinite privilege
銀行 “High net worth client” 同信用卡等級係唔一樣,而且上面講咗,係以幾個因素參考而假設。

https://www.ictsd.org/what-annual-income-is-considered-upper-class-in-canada/
“At Elevate Wealth Management, a team of advisers in Vancouver under the Quintessence Wealth umbrella, clients need about $250,000 to access services, portfolio manager Rob Parrish says.”

https://www.theglobeandmail.com/amp/investing/globe-wealth/article-how-much-money-do-you-need-to-get-the-attention-of-a-financial-advisor/
係加拿大做窮撚應該最開心
買架錢七周圍去都已經好過香港七成人
"出街食飯同埋平日消費唔使點理價錢"
餐廳選擇一定唔夠香港多, 同埋貴過香港, 一餐閒閒地要$200-300/人, 走唔甩。食外賣都唔會平, 一個McDonald 魚析包餐閒閒地都要CAD$8.99, 即係HKD$55, 想儲錢唔容易。
https://costfindercanada.com/mcdonalds-prices-in-canada/

"住獨立屋的話通常有3000呎或以上"
同樣價錢的樓係可以住大50%, 但首先你做到按揭先, 加拿大人工普遍都低過香港, 交完稅仲有冇錢供樓?
有錢邊到都好好住
上面講緊 中上階層 Upper Middle Class… Household Income $250K 加上有資產的話,交完稅一定有錢供樓
你啱
個傻鳩政府成日亂鳩派錢
比我都唔撚上進啦
底下階層PLS
1家3口得100萬港紙
我哋都無攞visa infinite privilege
好,聽日講下,順便分享啲慳錢攻略
唔抵咪唔攞
但個申請資格係咁寫,我唔夠申請既資格都無
你食屎啦死五毛,加拿大無缺點㗎唔滿意咪返香港囉
100萬港紙都叫低下階層
咁個啲拎幾萬蚊港紙過嚟owp嘅fresh grad叫咩
真,去左英國
又話各階層既
一落地就兩個人加埋250K唔係冇,但真係有啲離地
留名等過去
我自己係多倫多做Call Centre
好多客銀行冇錢公司扣唔到錢就會打電話過嚟求情
大把人銀行長期$1000CAD都冇月月清 (特別係黑人)
100萬港紙都叫低下階層
咁個啲拎幾萬蚊港紙過嚟owp嘅fresh grad叫咩
我自己係多倫多做Call Center
好多客銀行冇錢公司扣唔到錢就會打電話過嚟求情
大把人銀行長期$1000CAD都冇月月清 (特別係黑人)
250k係加紙?
年收入
我喺downtown hea打緊份programmer工(115k)。我諗應該算中產掛?
topic各階層優缺點
入到嚟得250k以上
其他就想知再得閒講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞