加拿大(多倫多) 各階層生活優缺點

793 回覆
349 Like 74 Dislike
lm
話加拿大啲餐廳整體好過曬香港嘅,一係就唔喺加拿大住,一喺就無喺香港住過
其實都困難
其實你而家見到中國留學生嘅數量
而家係都搶佢哋嘅市場
同埋真係勁嘅師傅
要真係r唔係咁簡單
相反呢邊種類雖然唔多
但好似波士頓龍蝦同溫哥華蟹呢啲 供應充足 價錢仍然食得起(雖然都貴咗唔少)
之前早一排啲細隻龍蝦都幾平
10幾蚊有一隻
呢個真,喺美國食過兩位連酒us$7xx omakase其實只係接近香港 hk$1500一位咁上下既質素。
Masa?
嗱 越南粉我就覺得好過香港嘅
應該唔係,好多年前朋友帶去,唔記得叫咩,我好耐冇返過香港
天海好介紹喎。下次返香港去試下先。食熟野,唔怕食。
天海級數嘅日本野,溫哥華要四五十蚊咯。
我講緊美國
美國壽司真係算撚數
多倫多海鮮同香港就冇得比喇,溫哥華食海鮮就唔輸蝕,似終近海食海鮮有著數。
俾鬼佬食既壽司成撚日都係牛油果
咁美國都有貴嘢嘅
但你預兩三倍價錢
至於牛油果嗰啲
其實好濕碎
有冇食過糙米sushi
即係乜卷物卷嗰啲?
冇辦法 一來鬼佬好多仲未接受到魚生
二來日本食材種類少 就唯有喺外型上做出各種變化
唔知點解 鬼佬係鍾意堆砌型嘅煮食方式
啲美式壽司食得多就知 話之你點卷都係一撚樣味
就好似subway啲三文治 或者佢地嗰啲墨西哥菜
遲下如果見到椰菜花米sushi我也不感意外
佢地仲有一樣「日本嘢」(其實係夏威夷嚟)叫poke 香港應該少見
好似沙律咁
自由無價,完
哩樣我都覺
不過香港50零60蚊可以食到碗合格 嘅pho,喺加拿大無可能食到
香港依家都唔少poke食
嚟咗多倫多幾年 見多咗呢邊唔同人嘅生活 有土生土長 有移民 有城市 有鄉郊
漸漸明白香港嗰種生活方式唔係唯一嘅可能性
去一個新地方開展新生活 係需要好open-minded
但唔代表要盲反香港lifestyle
其實一直都想問
點解成日話外國普遍都係人工低,稅高,消費品唔平
咁當地人係點生存嘅呢?
班人又拎min wage岀嚟咬你㗎啦

正確答案係人工低咗只係對我哋嚟講係,因為經驗/資歷/職位未必對應到所以唔少人落到地會有pay cut,但整體人工唔會話低過香港
同埋外國人勁撚多月光族,用可以洗晒份糧既前提去諗其實賺中位數都已經幾好洗
稅前人工唔低喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞