加拿大(多倫多) 各階層生活優缺點

793 回覆
349 Like 74 Dislike
美式壽司真係搞唔掂
所以我都唔係好了解到究竟同香港嘅生活質素有幾大分別
但呢個問題都唔只出現係加拿大,其他日本英國都係咁
講親都係,人工低呀,出街食嘢貴呀,交稅交得多呀呢啲嘢

月光無問題,香港都係咁
但好多人講到生存唔到咁,所以先問當地人點生活
普通睇移民post印象稅後年薪十幾萬
講到好難係當地買樓出街食飯咁
樓主仲係未岀中低層生活😂 希望你繼續

利申 黎左多倫多2個月 的確認同海鮮無香港咁多 但餐廳普遍質素都高同平均 基本上未中過伏同幾好食
冇乜旅行去就真
我諗樓主岀呢個post既原因都係因為佢有唔少中年事業有成既friend覺得嚟到生活水準會差咗,而樓主就想講喺收入一樣既前提下其實生活質素唔會差咗

當地人生活都絕對唔係易,溫哥華樓價係經常會被用嚟同香港比較既級別,GTA近幾年樓價升咗幾十%。咪同香港差唔多,上咗車既好happy,後生望到心諗買條毛。
至於點解呢邊唐人 尤其早年啲移民 覺得呢度啲日本嘢幾正呢?
可能因為佢地嘅味覺印象就係停留咗喺佢地離開香港嘅嗰個時空
嗰陣普遍港人只食過三文魚生 天婦羅定食 八佰伴拉麵呢種級數嘅日本嘢
多倫多連味千都站得住腳
呢度尚且可以搬出城市 越搬越遠
但香港新界都好貴 再出都冇 有條邊界
美國人工係floor高ceiling高既正路黎講。而且好多行業香港冇乜工可以做。 香港engineering基本上得建築,美國你拎住個EE degree大把工種可以做。做hardware/software engineer入到ok既公司宜家好多mid career年資都可以有200-300k TC一年。香港冇得比。當然收入高喺香港確係會多啲disposable income。

低消費/零消費活動好多,呢個唔係咁多人講。公眾泳池冇乜人,有時自己一條lane游到攰都唔見隔離有其他人。室內室外籃球場都少人,通常得一個場有人開緊波,想玩pick-up game都要睇彩數,一係自己call定腳先,香港跟隊等到傻。網球場又係想打實有場。camping hiking trail running mtb地方都好多。
咁香港都未執曬啫
咁外國有時唔洗特別去咩旅行啦
係香港先要話去旅行啫
大把人飛機都未搭過
最遠去迪士尼都係揸車落美國
啲人見我日韓台星馬泰去勻曬都覺得好出奇
行緊香港條舊路,啲樓越起越細同遠,後生要同屋企人住翻幾年/有父幹先儲到首期
杜魯多話開多個免税saving account for 首置,但儲得嗰40K真係杯水車薪
咁要點睇生活水準呢四個字啦
亦正正其實睇文字都未必好真實感受到個水準
不過我覺得加拿大呢啲普遍認為係移民地方就唔會差得去邊
唔一定係錢問題,係成個國家嘅配套
但最重要係自己個心
我唔相信香港人性格去到外國生存唔到
而點生活就個人取態
你睇樓上條友日日出街食儲唔到錢買樓都好啦
咁佢咪一樣生存到今時今日

問多個問題
當地人/移民過左去嘅人,老到60/70歲個時,個政府會唔會有幫助定自生自滅
生活質素量度方法唔同呀我覺得壓力呀娛樂呀節奏呀空間係唔同,係條街行唔會撞到人地膊頭,同埋呢度無咁大物慾。未有武肺我地放假好少會係香港逗留,成日都會想去旅行去逃避現實sosad

搵工方面真係講運氣,睇你老闆認唔認同重你背景同經驗幸運地我份工係此同我,稅後仲高人工過香港

香港咩保障都無係靠自己儲錢應急,我地習慣點都有舊錢傍身,所以呢度出完糧扣稅同保險後再要儲多舊錢就好似吃力啲咁
低消費活動多
我覺得呢個都係香港同外國嘅分別
香港可以行山
但多人到仆街
去美國最多越南人嘅城市Seattle, San Jose, Houston,大把好食Pho
醫療有包底囉,好似有老人免税額,其他唔清楚。但我對福利國家啲福利都係冇乜信心,最後人口老化咪又係cut9你啲福利,都係要靠自己。
逢星期五有免費pizza食 完全無呢個問題
少味精同唔太咸既我覺得有啲難搵。衰在我又鍾意飲湯喎,好多時都飲大半豌湯,次次食完第二日塊面腫到豬頭咁,食拉麵飲晒湯都冇咁勁。
california roll
Sorry Weekend 出咗去玩未得閒寫
呢幾日會抽時間寫埋佢
poke幾正 一定好過牛油果卷先
老實講,係有啲 amazed by 部份香港人嘅 negative vibes 其實大家可以心平氣和/友善/有禮貌些少

可能真係香港環境壓太大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞