加拿大(多倫多) 各階層生活優缺點

793 回覆
349 Like 74 Dislike

呢碟夠曬飽連埋野飲 係香港食都係40蚊 加拿大搵唔搵到啊

講真香港雙餸真係好抵食 36蚊連野飲 又大份
邊間飲茶好想去
啱,香港最好
又有郭安髮又有安心出行,社會不知幾安定繁榮
大灣區機遇無限,走嘅全部都係智障腦殘死廢柴

咁講啱唔啱聽呀?
做多咗啦
不過都係嘅...
你呢啲窮到連spotify netflix都要乞人夾錢咁慘
加拿大呢啲垃圾地方都係唔好去啦

招人夾netflix
https://lih.kg/2737178

夾spotify plan
https://lih.kg/2754296

夾香港youtube premium plan
https://lih.kg/2754297
中式野係西方黎講真係唔會有得比
就好似食牛扒/pizza 對比香港咁,
係costco 210HKD左右兩塊3a西冷~total 850g,
pizza 17~30HKD一個二人份量pizza,
係香港都唔會買到一樣
拎各自地區性既食材同meal去比較真係唔會有結論

但好同意雙/三餸飯真係好抵屌
觀塘有間24蚊兩餸連野飲質素仲要唔差,
以前放lunch 成日屌
溫東, 唔開名了
同我夾果個中產黎
無知傻西以為窮先可以夾spotify
d人死都唔肯認香港食野平
連野飲around cad15?
佢建議一萬加紙,六萬港紙
當然實際6萬港紙一年 好困難啦…
中餐日本野平
租sharehouse 平極都要800
大陸鯰魚柳又真係好平既人哋鐘意食咪由佢
而家太撚多on9仔過哂黎,希望個policy 快柒啲完
見識到咩野
同意香港食頹飯可以好平,但同時最底工資都好低。

當然你搵得多又鍾意食頹飯又吹你唔脹既。
你上CRA 政府網頁係有publish每年嘅家庭收入中位數,安省嘅中位數約65k

全加拿大只有 2% 個人入息係過 190k
呢d正餐都算 起碼可以係屋企煮
我覺得最大問題係小食
有時行街口痕想食少少野 好似唔覺有咩平價選擇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞