加拿大(多倫多) 各階層生活優缺點

793 回覆
349 Like 74 Dislike
日日出街食午晚兩餐都唔係普通人消費模式啦。

公司係老細級, IT contractor 先會日日出街食 lunch(鬼佬大公司)
講真起香港人人都係出街食午餐
晚餐好多時都係出面搞店

呢個咪係個分別,香港食平好多
你要咁慳一樣可以話香港住細d 咪得
有的是青春,點同
以為fammg間間都有
希望樓主寫埋中下層生活 資料好有用
我已經無特別慳,有時仲請下人飲茶,或姐食下貴野(唔知4x cad一個魚生飯唔知對你黎講係咪叫慳)其實會唔會係你大洗
業主唔收青春做按金
我覺得係因為出去食既話,最cheap 既野都要十幾廿蚊
但好食少少既都係廿幾三十蚊

個差距冇香港咁大,變成唔可以食大家樂咁慳錢
Agree係貴d,但份量都大d我買個d十幾蚊燒味飯食到2/3餐,買印度咖喱都係,最少食到2/3餐
3 餐咁癲?有冇咩推介
呢到d燒味飯King size黎好撚癲,食剩雪左佢拎黎炒飯就得,最hea鳩係咖喱翻熱佢點面包食/撈面食又一餐
多謝分享
性別認同包容度超高呢個真係左膠大國嘅特色黎

識過幾次遇到店員係男人樣,女人聲,化晒妝,搽晒甲油咁,我都唔知點定義佢性別好,但呢啲人都可以輕鬆搵到呢啲對人嘅工做

性小眾黎加拿大真係幾啱
內文與標題不符
你真係好撚仆街
之前做過一陣Uber
最唔比貼士嗰啲大部份都係印度中國人
啱啱出咗去食飯,見到呢個post,去shopping又影下相同巴絲分享下

午餐喺牛角叫咗個Garlic Noodle lunch,海帶湯同麵都好鹹,$14.63,俾咗15%貼士。

出街食飯就一定貴過香港㗎喇,仲要稅同貼士。間中一餐半餐就無乜所謂,長遠嚟講,都係喺屋企煮最慳最健康。如果巴絲慣咗喺香港餐餐出街食,嚟到加拿大可能要改變下了。

之後去Square One行下,下晝3-5點都算幾多人,咩人都有,白、黑、亞,但睇落中東、印度裔人最多。唔同族裔都有十零歲嘅妹妹至中年大媽著背心低胸衫露半球,波就夠大,但著衫無乜美感(唔好意思影佢地,無圖)。加拿大人著衫好隨便,實用為主,時尚為次,樸實無華唔太講究,香港後生仔女著衫打扮算係幾整齊得體,品味唔差,不過嚟5年以上嘅香港人,著衫都會越來越求其㗎喇。有時睇佢著衫已大概估到佢係新移民定老華僑

地庫有間dollar Mama,類似香港$10-$12店,大部分都係中国製品質麻麻嘅文具、家品、日用品,仲有啲汽水、零食,勝在夠平,幾蚊有交易。

以前啲人喺加拿大返香港,都會買冰酒、楓糖漿、楓糖曲奇餅、楓糖朱古力做手信。老實講,鬼佬真係太重口味,呢啲楓糖餅甜到爆,如果你去完加拿大旅行,買盒咁嘅嘢返公司,我估放喺Pantry成個月都仲喺度!相反,你去日本買Royce朱古力或其他零食,就會俾人秒清。

楓糖餅就真係唔係我杯茶,女人都係對啲顏色鮮豔嘅靚甜品有興趣。呢間啲甜品唔平,主打芒果,買咗少少今晚試下

兩層嘅Walmart ,好大好多嘢賣,初來步到,想買平嘢又唔想買太劣質嘅一蚊店產品,Walmart都係唔錯嘅選擇。呢度都有啲亞洲食品,醬料、杯麵、零食,可以買到維他奶、豆豉鯪魚、辛辣麵、百力滋、生抽王、李錦記

5月頭,天朗氣清,但都有啲風,幾涼幾舒服

食完個lunch,好鹹,涼涼地,就喺貢茶買杯奶蓋熱飲,仲有個心心喺上面。珍珠奶茶算係台灣一大軟實力,喺北美好受歡迎,越開越多。
油價长香港平 1/3啦
但呢度地方大,燒多好多油
貴唔貴都好睇你返工同住嘅地方隔幾遠
Sorry 呢一兩日比較忙
今個weekend繼續寫
你去downtown/ 溫哥華果面
D 人著衫比較講究
當然主要係強國人居多
外國就是香
嗰啲都係有陣土豪味
掛晒成身大logo名牌,驚死人唔知
一路行一路開speaker喺微博用語音聽、講,多數都係支

大溫8-90年代初就大部分係香港人,成個Richmond都好似俾香港人玩晒,甚少見到當地白人。近十年廿年就極多支国土豪,投資移民、富二代讀書又有,淨係睇下有幾多水煮魚、肉夾饃、麻辣燙呢啲餐館就知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞