加拿大(多倫多) 各階層生活優缺點

793 回覆
349 Like 74 Dislike
屌緊係供唔起
要俾稅,交完都唔知有冇三萬港紙

115k 係ON
計曬ccp ei 交完仲有 8萬幾 每月差唔多7000$
點會供唔起 咪玩啦
我150k base, 起BC
佢老尾稅後得返7000 蚊

點供得起
仲要買18% rrsp
唔記得係加拿大定溫哥中位數係稅前6萬幾
家庭先係9萬幾
11萬幾都供唔起(唔計首期)
咁本地人咪食曬屎?
rrsp d 錢係你嫁喎
你公司有福利 你又同佢供爆
關人撚事躂
供完rrsp 即係一個月得返5000 蚊
好我當你唔供,一個月7000 即係4 皮野港紙

想問下4 皮野港紙做得d 咩
bc 搵15萬交4萬5
每個月仲有8000多d
點計7000$

rrsp自己供又計落稅到?
咁香港人咪有強積金都要計喎

15萬-45000 /12=8750
你唔好咁離地啦
大多本地人成家庭計都冇乜搵你咁多
你講撚到生存都成問題
咁其他人訓曬街咩
明顯你自己/家庭大洗喎
Tax rate 高多少少,個網有d 出入
大約28 29% total

我計法係睇返每兩星期出既錢
一年係52 個星期,所以一次出糧係接近4000

都係個句,呢個稅率係要供爆rrsp 退休先拎返
而家講緊買樓
租樓緊係得
同是草根在線等
1) rrsp d錢你嘅 大把股可以買
2) rrsp 係預左黎緊幾年人工低/ 提早退休先有必要供
3) rrsp供款唔洗交稅住。 你又供又交稅?
然後又rrsp包埋落稅到

望到你咁on9都搵到15萬cad
原來加拿大真係機會處處
1 同 2) rrsp 係for 你65 歲後退休用,而唔係隨時人工低咗就去拎返出黎
3) 可以退稅,會除返一部份出黎,可能係幾千蚊

再者15 萬cad 真係好少錢,同埋呢個只係我既base
香港搵4 萬月薪大把人,15 萬cad 真係好少
我何時可以取款?

只要您的資金不在鎖定計劃中,您就可以隨時3從RRSP中取款,但取款通常會包括在您的收入中並需要在取款當年納稅。

通常,取款的一部分將被代扣並彙給政府,作為您當年應繳納所得稅的預付款。

根據您在取款當年的應納稅收入額,推遲至應稅收入降低的年份再取款比較有利。

此外,與免稅儲蓄賬戶 (TFSA) 取款不同,RRSP的取款不會在取款後的一年內重新加入您的供款額中。

如要了解有關RRSP取款的更多資訊,請瀏覽RRSP取款規則指南。

rrsp唔撚係退款
係直頭個年唔洗交個筆錢嘅稅
你搞清楚
當你入息15萬 入1萬rrsp
該年課稅係14萬

你係都要on99咁加紙換算港紙冇意思

樓價平一半唔講?
養車平3~5倍唔講?
肉奶蛋平過香港唔講?
退款係tax return 因為個年你入rrsp 等於交多左稅
係每一年會彈返d 錢俾你

叻外真係無人會咁去拎rrsp 出黎,一黎你個room 無左,二黎計落當年既收入

出街食飯貴一兩倍你唔講?
要俾tips 你唔講?
樓價冇9 按首期要俾兩成你唔講?
車保貴到pk 你唔講?
出街食飯計tips冇貴幾倍sorry
食個拉面比個tip都係20$
樓價冇9按
屌你老母點解要9按呀?
因為貴呀嘛 存唔到首期呀嘛
所以咪9按囉
本沒倒置你都on撚99

養車平3~5倍
我係包埋車保油價車價稅項
整體平咁柒多 車保貴小小又出黎屌

同埋 香港中位數得2萬幾月薪 即係24萬左右
呢到中位數6萬幾加紙 即係37萬喎
你個6 萬加紙扣左稅未
拉麵廿蚊,餐餐廿蚊?呢到有冇好似香港40hkd 既飯同麵食啊

屌你呢到首期兩成都講緊廿萬cad 咁制

你用中位數,而家有幾多大學畢業做幾年野既搵兩萬蚊???玩咩你
窮撚不斷生仔拎牛奶金好過返工

仔女讀書唔洗錢,醫療睇醫生唔洗錢,失業有錢收,仔女有牛奶金,夠老有老人金
餐餐食40蚊垃圾咩
食垃圾 本地人咪去a&w tims到食囉

首期20萬買1球加紙單位
condo講緊3房係最貴嘅溫哥華都係一球多d
香港買 新樓3房 2千萬啦大佬

比中位數比數據又唔鐘意
9up自己交幾多稅
結果rrsp都當係稅

同你交流影響自己心情
https://www.welcomebc.ca/Choose-B-C/Why-Choose-British-Columbia-Canada/Income-and-Wages

唔好睇成個加拿大
加拿大好大 唔同省份地區生活成本都差好遠
Rrsp 唔係當稅,而係一部份錢你會冇咗退休先拎
就因為高稅率先要做呢樣野

香港15% 鬼洗咩
起香港搵月入6 萬到10 萬既一定好洗過加拿大
BC都係5萬only
香港同加拿大最大個分別就係加拿大冇香港咁變態既貧富懸殊,對higher end嘆慣香港「最自由經濟體」既人嚟講梗係缺點,但對社會發展嚟講係好事
但針冇兩頭利,唔明點解要咬住呢個位唔放喺到嘈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞