加拿大(多倫多) 各階層生活優缺點

793 回覆
349 Like 74 Dislike
上個禮拜先食咗日本直送 blue fin 赤身,中 toro, 大 toro, 金目鯛、カンパチ ,ヒラメ(鮃) , 海膽

多倫多,有得食都十幾20年啦。
但我問過啲同事佢哋話10年一遇
自己煮我計過一餐大約$10
但呢度係我同老婆兩個人夜晚同埋帶飯
即係4餐
你好幸福,我做嘅野呢世都過都過唔到60k,要再進修打兩份工先有機過到100k
得catholic 有
邊度買blue fin好?
雖然瀕危 但食吞拿魚唔食blue fin不如唔好食
來來去去都係果2間 ? J-town 同 他盧
我係去鋪頭食 伊陶碧穀
其實係因為pandemic 所以令到新移民生活困難咗好多,因為會有好多野買,而物價現在好貴。
會買多咗咩嘢?
不過物價真係明顯貴咗
非必要嘅都係唔好使錢住
底褲都著多季先
有地鐵巴士電車,多倫多交通算好方便
我以前都驚
揸得多就慣 同埋熟咗路識得行咩線
呢邊啲人揸車普遍都禮讓
大把人唔識揸車都照生活到
唔方便個位只係你可能想去遠少少玩下就冇乜車去到咁/搭勁耐
但如果你基本上淨係生活係ttc cover既範圍
冇車絕對冇問題
我好少食日本嘢, 刺身就少之又少。廿幾年前查着一一間海鮮批發商。查完之後有一次去釣魚撞見佢咁就做咗釣友。 佢知道我識日文以為我中意食魚生。 當年聖誕節前送咗兩磅藍鰭Toro. 我都唔知點樣食。 於是就切片煎。 佢老未, 好次食紙皮咁。 最後益曬啲貓貓。
真係攞嚟煎
邊有人煎吞拿魚架
次次去太郎 我都唔捨得買啊
慳錢又想買日用品可以去
Dollarama/Oomomo/Dollar tree
窮人三寶
(不過oomomo係miniso翻版
一樣係扮日資嘅紅底商店)

再窮啲可以去
Food Bank/Shelter/Thrift Store
Homeless三寶
唔敢生食吖麻。 我老婆話不如煲湯仲好啦。
香港唔係?你傻撚咗?
uncle有冇幫襯過?
好似幾專咁 但得網購
我都唔食魚生既
傢俬、車
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞