加拿大(多倫多) 各階層生活優缺點

793 回覆
349 Like 74 Dislike
大灣區
有錢嘅定義就一定係要玩艇養馬打golf?
你就真係傻撚咗啦
嚟到加拿大搵唔工迫住做埋d垃圾工 例如大統華個d夠唔夠一個人生存?可以點樣生存法?
你搵到唔係最底工資先講
夠生活嘅,窮撚生活囉
咪係。都唔明點解D人成人話移咗民冇好野食。
有錢,乜都有得食。
Blue Fin有得食好食喇,過多十年就冇得食架啦。
香港養馬貴過加拿大好多。
但係香港養二奶平過加拿大好多。
邊有得咁比啫。
要搬去惠州東莞先得
中下階層

呢個階層大概係個人年收入 $32K-53K左右 (稅前)。

優點:
✅ 個人覺得比起香港最大嘅優點就係,就算喺加拿大收入唔高,依然可以活得有尊嚴。呢邊大家普遍有「人人平等」嘅意識。當然,會有部份人憎人富貴厭人窮。不過我自己喺呢邊生活左咁多年,覺得社會上都係比較尊重中低收入、基層嘅人士。
✅ 呢個階層基本上所有政府福利都攞到曬,所以其實到最後真正收入會比起工作年薪高。
✅ 加拿大其實平有平住,貴有貴住。部份地區消費可以好 affordable。例如:你喺 Scarborough 部份 neighbourhood 其實十幾蚊已經可以食到一餐飽嘅中式lunch,不過去到 North York 或者 Downtown Core 可能至少貴多 50%-90% 先食到同一份量嘅中餐 lunch。
✅ 加拿大普遍注重環保,大家唔會太介意用二手嘢,好多人會買二手車/二手傢俬/二手電器,亦都比較樂意分享屋企唔要嘅用品比有需要嘅人。甚至好多時候,二手物品可以免費就拎到,成日都有人將唔要嘅用品放喺 driveway 或者捐贈比社區中心。所以喺呢邊用二手嘢並唔會俾人睇低,或者係好難攞到。
✅ 呢邊公立學校資源唔錯,而且教育方式比較輕鬆,主張學生個人獨立思考能力同創造力。所以喺呢邊送小朋友去讀書其實唔需要太多額外使費先提供到優質嘅學習資源。而且呢邊亦都有好多獎學金同助學金,校外校內都會有。
✅ 呢邊啲娛樂其實好多都係免費,或者低消費。有好多好靚嘅公園,而且最近亦都免費開放部份博物館 https://www.thestar.com/local-toronto-scarborough/news/2022/05/10/toronto-s-10-city-history-museums-no-longer-charging-admission.html 所以即使收入唔係特別高,都有好多免費娛樂可以好好享受生活。而且最重要嘅係唔使同香港一樣,去個野餐都要同人迫。
✅ 最後想講一句,其實如果你願意不斷進步,增值自己,肯搏肯捱的話,喺呢邊要有中低階層變成真正中產 or above,令生活過得更加舒适的話,係有可能㗎!尤其是係香港人其實一般工作能力都比本地加拿大人強,所以要喺職場上突圍而出都比較容易。

缺點:(呢方面我就唔多講了,其實好多大家都明)
❎ 呢幾年多倫多貧富懸殊開始越嚟越嚴重,部份收入比較低嘅家庭已經被逼遷離多倫多。
多倫多 平均樓價都100萬加幣 租金都2200 up
連本地人都買唔起
渣電車會唔會好D
電車=預繳油錢
差電方便咪會
我時薪差唔多60/h
冬天嚿電捱唔捱到
要睇幾凍喎
鋰電凍既話個range會少左
如果再凍d去到-30/-40就真係唔知
加拿大電車對平油車貴到飛貴
好耐之前去downtown牛角晚餐
食到捧住個肚
又唔覺太鹹喎
減埋稅得75萬年收入又唔算多wow
加拿大呢面最後收入會比年薪高😮點解 樓主介唔介意PM
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞