加拿大(多倫多) 各階層生活優缺點

793 回覆
349 Like 74 Dislike
有系海魚你食
美加嘅人(泛指白人人口)普遍無乜儲錢觀念,今朝有酒今朝醉,餐搵餐食餐餐清,人工夠生活、享樂,work life balance ,但無乜錢剩囉

即使係北歐國家,一國之首嘅總理,講緊都係搵月薪港幣$30000-50000左右,熨衫煮飯都係親力親為㗎咋!

之所以新移民去外國做藍領,計落仲「著數」過做白領,就係咁解。因為白領藍領收入差距較細,醫生同藍領工唔會差十幾廿倍,既令體力勞動工作嘅人薪酬有尊嚴,亦唔會令專業人士覺得自己高高在上而去踩低其他人。一個社會人人都有平等待遇,就會少啲衝突同戾氣,互助互愛,互相尊重。

華人(尤其係第一代移民)由於長期生活喺「你死你賤」嘅社會,明白到無錢嘅下場會極悲慘,所以有深厚嘅儲錢、賺錢文化,相對白人無咁重視work life balance。勤力賺錢,買樓,收租好過打劫,買完一間又一間,又少啲好似白人咁花錢落club。,如果唔係衰爛賭爛滾,移民三五七年就大概可以脫貧。

你有幾何見到homeless係華人?窮係有,但有手有腳,唔會衰到瞓街嘅
租樓 2-2.2k ,
供樓2.8k + 800管理費 + 地租
點差唔多法
你話去到最頂級,成條藍鰭幾十萬投返來就梗係冇啦。
但係要食日本空運魚生,溫哥華好多日本餐廳都有得食。
藍鰭十幾蚊一舊,係有得食嘅。

講食日本野,香港應該全世界第二,夏威夷第三,之後LA同溫哥華應該就第四五了。
巴西聖保羅市日本街
台灣同澳洲都唔計
唔供樓,唔年年去外國旅行,唔成日出街食飯,其實生活到嘅,退休咪搬去鄉下平地方住囉。

大城市就真係要專業人士或者有父幹先買得起樓。
一定要出街食?
佢做乜有6萬
我fg 而家嚟咗溫哥華一年到 轉過一次工
而家呢份係大公司做文職
但因為經驗唔多所以而加年薪稅前都係五萬度
想知其實喺呢度係咪同香港一樣轉工先會keep住加到人工
因為而家呢份其實除咗人工全部都幾好
仲係唔係好熟呢邊加人工個做法所以想睇有冇人知
6萬(加紙)?
支持

✅✅✅✅✅✅✅✅✅✅✅
呢啲應該點稱呼
定係避開嗌稱呼
因為一般人係好難同local競爭,你係新移民,除非你qualification高/你讀個科有用。
以前都好多大陸讀到大專大學,落黎香港從事基層工。
道理一樣,人離鄉賤。
真係不了 味精湯
香港宜加$22喎大佬 折完都$18 $19
我都係
有時甚至一聽到廣東話就下意識地行開少少
唔識 我就唔嗌稱呼算,都唔知人地自己性別認同係乜野,有時真係學印狗講my friend 算鬼數
其實好簡單,唔好加 Mr. / Mrs. / Miss 呢啲 prefix 就基本上安全啦。加拿大人通常都好隨和,大部份人都唔會介意俾人用 first name basis 稱呼。如果真係唔清楚的話,你可以好有禮貌咁問吓對方佢嘅 preference

加拿大人大多數包容性都比較高,真係有咩唔明,或者有乜嘢唔太清楚,只要有禮貌咁問,通常都會得到善意嘅回覆
不嬲衣食住行中香港有3樣野都係無敵 剩低嗰樣就唔講啦

不過有啲人都係會中意外國生活 香港價值觀不了
其實我地用亞洲人既飲食習慣同口味同食量
套落外國度其實唔太客觀
調番轉都一樣...
其實點解一定要比較呢...

外國人食慣pizza 牛/魚/豬扒 薯蓉 意粉 orzo
你叫佢日日食飯食中菜都唔會慣一樣
然後佢日日係香港去食正宗d 既西餐都一定係貴過香港,
係香港買支奶都一樣會覺得點解咁貴一樣...
仲未計外國人食開份量都比較大碟,
係香港食一個正常餐都可能叫岩岩夠飽

同一道理下,
香港人係外國去食中餐會食得貴過香港真係好正常,
亦同時會覺得外國食野份量都好大

根本大家飲食文化同習慣都唔同,
點解一定要連呢啲都爭邊邊係最抵食先滿足
根本各自有各自既特色無得比較
各階層都一樣
全部公立 想快啲畀錢睇私家都冇
醫院環境遠較香港鬆動
老人院舍更加唔會好似香港嗰啲咁
藥算係平 唔少美國人鍾意嚟加拿大買藥 因為呢邊有價格管制 唔畀藥廠亂嚟
1. Pension (有做過工交過稅就有得收) Maximum ~1250 CAD
2. Old Age Security 住滿10年就有, 住得越耐收得越多(up to 40 years) Maximum ~650
3.Guaranteed Income Supplement (1+2 唔夠,政府有補貼) maximum ~960 (if annual income < 19,656)

完全無做過嘢 家庭主婦移民10 年都好似收 千2, 3蚊, 聼聞。

住老人院公家位, 最平2 人套房 ,政府俾你每個月d錢就剛剛夠,仲有幾十蚊袋。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞