加拿大(多倫多) 各階層生活優缺點

793 回覆
349 Like 74 Dislike
呢個係事實, 嗰啲 pizza pxxx, pizza nxxx, pizza hxxx, bxxxx pizza 係劣食
Pizza 應該係最平既野?
價錢,美味程度香港m記kfc屌打溫哥華
我個人嘅favourite 係夏威夷pizza
不過講真 移咗民到北美嘅意大利佬 就係煮出美式意大利菜
情況有如早年中國移民煮出鬼佬口味炒雜碎
所謂意大利佬超市如Fortino's 啲pizza感覺都唔係咩正宗嘢啦
去food bank 乞食,住shelter 都ok嘅
應該係,啲中學生成日食。 $5 一件連汽水一罐咁,唔知而家仲係咪

有越南舖就越南麵飽 bahn mi 最平, 法式baguette夾札肉,生菜,醬汁
唔計中菜,温哥華任何國家的菜都屌打香港。
你以為重慶大廈食印度野正宗咩。Surrey嘅印度菜同印度本土有得揮。
義大利佬超市: Eataly
夏威夷 pizza 係加拿大人發明。
淨係日本嘢都唔夠嚟啦,你喺加拿大用30加紙搵到間同天海差唔多嘅餐廳比我睇先
出黎個意義起邊 曬?
呢間都係啲urbanites先識欣賞
最緊要係乾淨過印度好多

但係講番買餸,肉類北美可能平香港好多,但係魚蝦蟹,香港種類多呢一點真係冇得輸,你有錢一年四季都好多新鮮野你揀,買蝦是但一檔都有起碼六七種你揀,魚更多唔洗講,街市行個圈隨便都有20-30種可以揀,全部游水貨,美國就算專門店都冇乜野揀,普通超級市場更加慘不忍睹。
出差多/旅遊多會抵

香港都大把人出amex 白金la,年費7800 又唔見人diu 佢地曬命
真,海鮮香港多好種類
返香港先我唔敢食魚生,次次食完都痾。
希臘佬 都係地中海嗰頭 意大利對面
Sam Panopoulos, a Greek-born Canadian, created the first Hawaiian pizza at the Satellite Restaurant in Chatham, Ontario, Canada in 1962.

https://en.wikipedia.org/wiki/Hawaiian_pizza
但越來越貴
聽香港親戚講 而家街市海鮮都唔係成日食得起喇
加拿大日本嘢除咗平之外根本冇優勢
平平哋有三文魚吞拿魚
至於頂級嘅根本冇

反而中游有啲特色菜幾正
傻閪
天海食乜9魚生
香港大把高級日本料理。
幾千一個人頭,肯洗錢大把有得揀
邊有得輸。
香港多日本嘢係因為香港人鍾意
如果多啲香港人移民加拿大 市場大咗可能會多啲好嘢食嘅
但魚生種類真係難救
始終距離問題
唔係香港咁 啲貨朝早喺日本上機 晚上已到達香港餐廳
諗起啲赤米,琵琶蝦,瀨尿蝦就想食。
但係食海鮮不嬲都唔係平架啦,普通人家都係間中豪一次,三四百蚊hkd一碟餸,你兌番usd/cad都唔會成日40-50蚊買一碟餸既材料啦。
問題係就算有錢間中想奢侈下都食唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞