加拿大(多倫多) 各階層生活優缺點

793 回覆
349 Like 74 Dislike
趁疫情順便裝修咗basement, 買埋跑步機,健身單車,啞鈴
冬天都可以喺屋企做gym
年收入250k去邊都輕鬆生活啦,使鬼分析
講吓搵min pay生存攻略好過
全世界有邊個地方唔係咁?
有冇低下階層
巴打分享下講多啲
準備過去想聽下
要定義下乜嘢叫低下階層
上邊有人拎一球過嚟都叫低下階層
已經好難討論
香港依家除左茶記/快餐 晚市咪又係2-300$/人
留名
留名等睇拎住幾萬港紙owp去嘅fg嘅生活
如果可以分享下最低階層 會幫到好多人
我相信好多fg攞owp裸跑過加拿大行stream b
原來講緊250k係cad
個邊唔係講緊60k定70k以上已經係中產?
之前唔知睇咩報告都係咁講年收入超過6位數既係加拿大好似得好小仲要250k
100萬叫低下階層
咁我拎住15萬去多倫多叫咩?
乞衣?
巴打想問下Mississauga落downtown大概幾耐到
同埋冬天係咪真係出唔到街揸唔到車
有無減稅攻略 交緊第四個tax bracket嘅稅 人工一出就無左三成幾
比到咁冇得講
係人都唔使做,做二世祖啦
Tell us something we don’t know please
講到教育我聽啲當地人講基本上佢哋唔會點話送啲仔囡去私立,因為公立資源通常會好過私立,同埋私立多數係宗教學校嚟,所以公立好似係收歡迎多啲(根據我果度嘅local講)
加紙250k = 1.54M港幣

咁既人工 係香港仲爽啦 交稅都係15% 標準稅
覺得可以寫埋交通唔算好方便,
如果冇車都幾難預時間,
巴士成日delay,可以落雪零下二十度都delay 30分鐘;
仲有逢weekend subway都要整,被迫搭shuttle落downtown,會浪費好多時間。

healthcare方面如果你冇family doctor分分鐘比人當波踢,人地唔知你medical reocord所以冇醫院收。
仲試過call emergency救護車等左40分鐘先到。
作為員工可以話係冇乜保障,
除非做醫院,如果唔係你做老人院果d遇到d精神有問題既病人佢地無論係性騷擾你定打你,你都吹佢唔漲,因為左膠文化就係有病大曬聽過有間老人院有個員工比病人折斷左手腕,個病人都係繼續住係度,0後果(個問題大部分老人院人手長期不足,根本冇能力應付呢d有嚴重行為問題既病人;最好就係送佢地去mental hospital果d)

不過暫時覺得職場文化好似好的,
會少d老屎忽文化同埋唔同年齡都比較可以打成一片。
同埋加拿大人比較尊重唔同人既取向,
係加拿大唔會好似香港咁多judgement;
身材唔好著暴露d都唔會俾人指指點點,就算男扮女裝大家都唔會覺得有咩出奇。
仲有就係d路人都會nice d,
成日行行下街都會有人走嚟讚下你之類
fg owp錢唔多其實唔太建議去多倫多/溫哥華
淨係食租都食死
1.54m年收入兩個人
係邊到都爽啦
唔夠錢洗果陣可以拎架前七出黎玩下UBER 送下外賣
貼士都20%以上
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞