加拿大(多倫多) 各階層生活優缺點

793 回覆
349 Like 74 Dislike
填問卷送多個
我諗非專業工種/藍領呢到會生活好d既,但純講揾錢唔理生活質素,呢到專業工種就一定比唔上香港啦
點樣叫英文唔好先?
正常溝通都唔得就去溫哥華果邊好d
淨錢比唔上
但生活質素一定比得上

朋友fg做某專業5,6萬月薪hkd即係大約11,12萬加紙
黎到佢搵under10萬加紙 仲要交比香港多稅
佢都話呢邊爽d

香港搵5,6萬
想自己住好小小1房新樓有會所 都接近2萬
是但養架車都7,8k

呢到養車+租金平咁多
已經係返到
Lm
entry 60-90k都唔錯丫
咁所以我睇median個價都係無分藍定白領
只係反映到median中間位當地人搵到幾多夠唔夠生活
都已經唔講最低層嘅人
講中間位
但起碼有機會買樓過香港median
岩呀所以咪話唔理生活質素純揾錢呢邊差d囉
但絕對認同呢邊生活舒服d
外國even大城市有機會上到車先
最多細但唔會香港咁細到住唔到
香港上都上唔到
3 40歲仲搬唔到出去住好慘
好多人淨係識睇面字上加紙vs港紙收入
同價位租金起碼大2,3倍
養車 油平幾倍 泊車接近0$ 車稅又低過香港 二手市場量大
仲有 好多人係香港住痴埋屋企住
一野去到加拿大就係到嘈
痴屋企住 唔洗煮唔洗家務
比dd家用only 以為香港過好爽
唔計Toronto 同Vancouver 都成立既
之前新聞睇報告話
香港唔食唔住21年買得起間屋
溫哥華14年
但原來fake news黎

香港唔食唔住21年買香港中位嘅屋
即係d 3,500呎only單位
溫哥華中位係house
dklm

溫哥華買2/3房condo 差唔多香港1/3左右only
留名
計港紙新樓(5年以下)
石屎高樓 有會所個啲好貴下
700-800呎 成600萬以上
買木嘅矮樓就平啲 但隔音唔好
同埋無會所無保安 唔係個個香港人啱

同埋唔知點解 明明香港住咗廿幾年
400呎開兩房都覺得接受到
呢邊700-800呢兩房都覺得太細
1000呎左右2房先啱啱好
溫哥華我睇d新樓
3房2廁大約110~120萬加紙
香港是但都起碼2千萬hkd 即係3球幾加紙
仲未計香港大約得700呎實用
呢到起碼900~1000
咁多假設
RRSP 可以成日咁cash 出黎嫁咩??唔會俾人捉以為你想玩稅差?

大城市貴係事實
但at least我睇過下d價
要上到車嘅易過香港
(淨講個價,有其他人講外國息高 首期要多呢樣又係另一個問題)
你咁講 係香港都係呀
假設係家庭年收入$250,000以上,擁有自住物業,有車,有6位數投資 (譬如房地產、股票、基金等) 。

https://www.youtube.com/watch?v=SDXB0CY2tSQ
留名睇底下階層plan緊過去讀書
當去到咁有錢
喺香港都住到千幾呎
就唔一定需要過外國同樣價錢住幾千呎
但對普通人真係好大分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞