加拿大(多倫多) 各階層生活優缺點

793 回覆
349 Like 74 Dislike
香港食野邊度平。上次返香港,去普通屋村酒樓飲菜,四個人要成五六百港元埋單,冇叫D特別貴嘅野食,同加拿大飲茶,一個人廿蚊加元埋單,差唔多價錢。
最平可以好平
針無兩頭利,無一個地方衰曬好曬。
每人情況有別,去到人地地方搵少咗都正常,唔係咩叫重新黎過。IT另計。
最平果D,唔會食喇。
計番正常會食果D,其實差唔多。
計食最貴果D,分分鐘加拿大平過香港。
但香港top同加拿大top都唔同level
Agree.
2公婆當每人125k, Family income 250k 到手大約14k 一個月.
養2件細路day care 3k.
有咁既收入揸架車都靚少少, 兩公婆一人供一架加埋保險油費當2.5k
當住Markham, Single garage detached係好少少既學校區當total 1.7m左右, 俾3成供7成每月月供5.5k
地稅,水,電,gas,屋保, alarm, 上網, 電話當 1k搞掂.
最後得番2k. 買餸餐廳食飯應該月月清.
重未計買下衫買下玩具
你話食氣氛食格局,香港最top係豪華過加拿大好多囉。

以食西餐計算,不過花錢買落唔到肚果D,只計食到落肚果D,加拿大最top性價比一定好過香港最top。
garage sale 真係好多 同埋大家都係為唔好哂 價錢易話為啲!
邊到買樓都要捱架啦 ,想慳錢咪自己學下點煮囉,係人都知加拿大食野貴
要tips 嗎
food court 黎,唔先比
唔住dt了
大家知你識開屎 叻嗱
Top嘢食都差好撚遠 扒會好少少

我覺得大家起碼同level先有得比
揸車都唔會擺86比gtr啦
唔洗的
呢度d地址好閒
都要的
開到第一個戶口之後其他proof of address 對佢出嚟is ok
另外加拿大好多窮人,有d 街仲好亂
溫哥華計唔係你地咁唸咁易生存同買樓

都係個句,黎左你地先講易啦
已經係多倫多住緊啦
反正d 人就係咩都要反香港
不嬲都話香港食野全世界黎講真係冇得輸

平幾十蚊港紙又有,貴又有fine dinning 咩都食到
治安起碼你泊架車起街,唔會擔心俾人爆你架車偷野
咁咪係,食飯點樣叫係不必要消費
呢樣野係貴就係貴過香港嫁啦

你自己都知食一個頹既炒飯要十幾蚊都唔夠香港茶記好食
點樣炒個飯要十幾蚊 ,你有冇去超市買過菜
唔係自己炒,起溫哥華既中餐食wor
我都未計tips
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞