加拿大(多倫多) 各階層生活優缺點

793 回覆
349 Like 74 Dislike
我wfh基本上全部屋企食,平日口痕想食街外野都係叫take away唔洗俾tips,係星期五/六/日會relax下就出去揾好野食
5月係時候食spot prawn 了
咁你煮野食叻係得既
因為我唔識煮要出去食,又冇香港快餐個類野所以就貴好多

係啊開始左買得啦
唔識就自己學啦
買返加拿大樓 都係好難 甚至因為按揭冇咁鬆 仲難
因為人地1房都5百幾呎

但住返同香港差唔多大、差唔多交通既
就平好多
我都係黎左至睇YouTube 跟住黎煮
無心機頹食咪Costco 煎餃/poke pack撈飯/tnt 刀削麵溝鰹魚汁etc,全部超快超易無技術含量
btw搵最低工資咪去多/溫
去二線城市好好多
所以你都係頹食而唔係住到香港食飯個d 送咁?
天氣、環境、食物Sydney 我覺得好過 Toronto
Lunch唔夠時間,晚餐咪整好d囉
我睇咗一排之後唔係好鍾意啲clickbait title就unsub咗
我都係唔知點解有一日彈左佢條片出黎
照睇 佢地算係好貼地
搵得多多倫多租屋
事實係個邊上車係難架啦。
兩邊上車,買個上車盤成本都要百幾二百萬hkd係手。
問題就係你點儲2球野。
多數人去到都downgrade 搵少咗(普遍現象),又要租樓。
係香港交少咗稅,住屋企咪變相儲到錢,樓價高,但做到高成數按揭。
拉上補下,兩邊上車都係咁困難。
溫多唔存在搵min wage又易上車。
易既係本身帶錢過去/父幹。
由0開始儲睇下有無可能
都係睇地區
有啲仆街到11-13 都照賣
Condo 淨交管理費都交窮人
你又話$15係低價飯,咁人哋計條數俾你話食飯冇咗成千蚊又話人唔makes sense
香港買樓近乎地上最難唔代表Vancouver好易,van岀名俾有錢移民炒起晒,人工少過多倫多但啲樓仲要貴咗,俾你講到local輕鬆買樓咁
加拿大食飯貴咪認咗佢囉,唔自己煮飯點儲錢,我都唔敢餐餐岀街食
你公司冇免費飯咩
你講到香港可以買樓個班個撚個都日日出街食飯
任玩任食唔洗儲錢都可以買樓咁
仲要個個買親都係半山,跑馬地,淺水灣啲豪宅咁款
想知邊到有咁講
同埋我香港個reference point係譚仔牛丼雙餸飯,分分鐘仲平過自己煮
你冇追post唔知頭唔知路就唔好加把口
但佢地點頂
我拎幾十個去都係諗住住800 SHARED ROOM
咁佢地情侶好難怪既....
如果要平唯有town house一層個d
正常, 隔音好差
邊有咁多間有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞