加拿大(多倫多) 各階層生活優缺點

793 回覆
349 Like 74 Dislike
可摸以由低層講起
咁多人賣樓走人冇咩好講
想知樓主請唔請工人
lm
幾多年exp.?
我都想移民但英文唔好
呢到啲地產保險牌難考到癲
bc省唔知 但安省真係勁難考

地產好似要讀一年先考得
呢到啲銀行工識廣東話就請
反而淨係識普通話嘅就唔請 好撚癲
Sorry…. 瞓之前想講多一句…

開呢個po無意引起爭執
每個人消費觀念、生活模式、消費程度都唔一樣
而且其實都講過,每個階層都會分享一下

點解會出呢個po係因為最近接觸到好多由香港過嚟嘅新朋友,發現佢哋好多都係拋低香港份高薪厚職過來從頭開始,佢哋亦都好忐忑,因為有個 “觀念” 覺得加拿大生活水平比較低,可能從此以後就只能過比香港差嘅生活水準。

因為咁樣,所以我第一個開頭講嘅先會係 upper middle class,希望可以話俾大家聽其實喺加拿大都係可以搵到一份心意嘅好工作,過舒適嘅生活。原意係想帶一份希望俾最近遇過嘅朋友 / 有相同情況或者顧慮嘅 Ching。

社會好多元化,每個階層嘅人都會有,而且唔一定係有錢就冇煩惱。

加拿大普遍比較和平(當然,呢幾年多咗好多槍擊案,搶劫案),就算生活方式唔一樣都可以互相尊重、和平相處 相信呢個亦係多數人覺得加拿大美好嘅原因。

可能係我某啲地方表達得唔好,又或者係我一開始唔應該拎upper middle class去講先。如果令到部份人有誤解,又或者係覺得曬緊命/離地/講廢話,我喺度講聲對唔住

希望大家生活愉快 💜
睇下啲中東印度人個個都生隊足球隊出嚟就知啦
如果裸移過來,英文流利,非技術人員,請問易搵長工嗎?
「英文流利」
你瞓喺度揀工都得啦

你睇啲Facrbook谷係咁請啲英文流利嘅人就知
你唔怕辛苦嘅銀行工簡直係鳩請
我覺得佢哋個觀念係源於嚟到搵唔翻十幾萬既工,搵到既應該唔會咁愁,最多呻下好重税
由其香港金融業係勁過加拿大,好多中層嚟到搵唔翻呢份糧,生活水準自然低咗

不過樓主好好脾氣, respect
fb谷炒散多,我如果過來要炒散,仲不如唔過嚟
其實揸住加籍去老美搵錢得唔得
睇你睇咩谷
香港人啲谷長工會多啲

支那谷啲友鐘意出現金糧咪散工多
federal tax + provincial tax 兩個加埋係咪多數都大約交40-50% tax?
不過認真答
正常香港大專畢業就唔好搵華人工啦
上indeed/LinkedIn搵工啦
所以咪唔覺食方面係咩大問題
舉埋最worst case 出黎其實都唔係咩大問題

我係想指出呢位巴打功課都做唔足就走出黎9up
要拎香港同加拿大比較你話社交距離遠左見fd 難左/
香港去日本台灣比較方便呢啲point
舉呢啲例子點都好過佢舉果兩個例

留港定移民呢啲個人決定問題其實無咩好吹湊,
但如果你想反駁果時, 真係做多少少功課都好...
唔好人講你就信呀大佬...
讀裝修係指學徒? 定工程cert?
其實十幾萬唔多, newcomer 未有工做既話, 最近租condo都可能要預繳4-6個月租, 而且計第12個月前既月份
一下子冇咁大舊錢, 下個月又要交租, 個人都唔安樂
可能買得pass 不如住去midtown 或者再遠唔洗1800既, 甚至肯既話租間房1k 又唔洗交水電氣
或者去tg 夾租gp 搵人夾啦識個朋友都好
bc好似都唔易
咁先好
易考咪好似香港咁

老實講我係諗緊之後讀it 定做地產sales

本地大朋友分享想收入達到中位數以上
一係做sales
一係做藍領
一係做專業人士 it 醫護等等
依家North York真係多香港人到癲
啲Condo成棟都係香港人仲要開埋大廈Whatsapp谷
要夾租應該真係唔難
室內裝修/工程cert
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞