加拿大(多倫多) 各階層生活優缺點

793 回覆
349 Like 74 Dislike
屌你想上樓咪cut曬啲不必要洗費囉 又要上樓又要keep住大洗
好多landlord都唔會願意出收據俾你,所以你其實到報稅時候係無得用租金file tax return。

你交咗租咪照報稅 (claim property tax credit) 無乜大問題㗎啵,你真係有交,例如每個月頭去銀行提款交租,有銀行紀錄㗎嘛

逃稅嗰個唔係你。
如果住basement 或者 sharehouse 無tenancy agreement 點搞proofs of address
茶餐廳又叫頹飯?
你咁廢㗎,外國做m記幾個月有車有樓喎
+x哥個仔一出世已經超9緊你條柒頭
點解咁撚辛苦
登打士街
proof of address 唔係月結單嗰啲咩?

你proof of address 用嚟做乜?
你係香港有full pay house住,有幾間apartment收租 都唔使點做
咪講笑啦。年入25萬加紙,邊住得起7大resort,買得起波子啊?
一枝公年入25萬就好好洗,成家人有仔有女,25萬都係要就住洗。
做IT工十零萬一年很普遍,如果公一份婆一份,加埋就過廿萬。
過來就要快喇。開始hiring freeze架啦。
如果按揭放寛到好似香港咁就易
又講笑喇。除非開party,有好多碗要洗,一般華人家庭係平時食飯係唔會開洗碗碟機。個碗碟機基本上就係碗櫃。
寫網頁做front-end果D人,好多外判去印度或者東歐做。如果想搵工,做back-end或者business logic果邊會出路好好多。
工程你係指裝修定engineering?
Engineering要睇你讀邊科喎。
讀geological engineer就去Albert開油喇。
十二蚊唔得囉,通脹咗喇。
係呀,好多人唔洗做都有車有樓,洗鬼做m記,去收租咪得。
屌你咩食個頹飯都叫大洗同不必要????
買唐人野去唐人超市喇,Walmart買唐人野貴呀。
上面個d 都cls 不停反香港
講外國最平既野食都貴過香港好多,冇得咁慳

又話食飯係不必要消費
屌而家就係最平都十幾廿蚊cad
香港係平幾撚多

Fuck
開銀行戶口同電話係咪要?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞