加拿大(多倫多) 各階層生活優缺點

793 回覆
349 Like 74 Dislike
各有各睇

反而我諗到近排上海嘅事,喺未來嘅香港係好有可能發生就好不安
我估5/6萬呢單係因為佢食中加拿大嘅就業市場

香港嘅乞食科嚟到未必乞食嘅
我當然明白大家擔心嘅野
但近排見得太多放唔低以前嘅人過咗嚟
想優缺都講清楚
移民並唔係一個烏托邦

如果決定去
希望大家堅持
我有講
但就咁上車盤價錢差好遠
講緊都係搵返外國嘅細單位
You have to add the amount back as income for the year you withdraw them and banks normally withhold a certain percentage (10/15%?) for income tax instalment.
真係英法流利既話 加堆中文 應該幾多選擇
Of course you can.
Depends on what kind of car.
Approaching $2.00 a liter now
知自己為咩去挨會好挨D
Harder to change your sex
有咩高見或建議,我冇bno
純粹覺得你寫個次序錯晒
其實年薪搵250k 唔需要你教佢點生活
請教下讀完果份工係落手做果類?
我google過見通常要學徒開始做4年先上到journeymen
我唔是佢本人唔敢完全代佢答,
但我聽佢講係要儲鐘數,
唔知over 幾多個鐘就可以跳一個grade,
淨記得好似儲夠3500個鐘就可以去開公司自己接job

我唔係做呢行, 所以我只答到我係佢度大概聽番黎既野
建議問番同行好d
mortage policy
1.54M - 360k
個人覺得 英文有一定溝通能力 應該係大約ielts 全6左右
英文唔差 應該係全7.5以上
低過6既水平都應該難係多倫多揾白領工作
講吓我依家個生活
租樓: $530 - Condo包水電網, 1房無窗, share bathroom (2個人share)
買餸: mix $200 (真係睇你買乜,有啲1包肉,1包菜 夠食5日 都係$15-20)
搭車: $200
bus/ttc - pestro card 一程先$3.88 唔去遠,淨係返工放工可能$8日
WIFI: 屋企包
手機PLAN: fido $45 10GB (計埋稅$50)
出街食: $200 (每星期出街食1-2餐)

每月洗費$1200 CAD

其實講真睇吓你租樓可以去到幾平
咁你自己支出就少啲
我就唔建議1個人黎 仲要得10幾萬
都要揀間$1800 CAD既黎住啦
都唔介意講埋我住Times Avenue啲舊式少少既Condo
250,000 taxable income (after all the deduction and assume no other tax credit etc.) the average tax rate is about 38%, marginal rate is 53.5%

However, that is assume the full $250,000 taxable income is from ONE earner. If there are more than one income earner, then the total tax is lower because there will be personal exemption, tax credit, expenses etc.

https://turbotax.intuit.ca/tax-resources/canada-income-tax-calculator.jsp?&&cid=ppc_fy22_g_tt_1701412519_71791830692_c_income%20tax%20calculator_e&gclid=CjwKCAjw682TBhATEiwA9crl3yuYsWylu-ydyWA_LKW2DQMDyViRmAgj6XXh0ECijEj9OHaeF11slhoCMU8QAvD_BwE&gclsrc=aw.ds
冇車 = 含撚
diu
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞