加拿大(多倫多) 各階層生活優缺點

793 回覆
349 Like 74 Dislike
其實都係靠打工,一步一步升職加人工… 另外後生時有儲錢,好早開始做投資,回報收益好。講真,真係冇咩特別方法

我覺得心態上的話,都係保持樂觀啦。可能你覺得我講緊廢話 不過你如果要喺香港放低咁多嘢,一個人移民過嚟,其實要好大決心。

保持心態樂觀,相信努力總會有回報,你會捱得容易啲、開心啲。等你過多三、五年後開始站穩陣腳,你再望返轉頭時就會覺得條路不經不覺行咗好遠。加油
嗰d 人仲住到真心痴
是但寫係To do list , Instagram clone
用react + redux (多工玩呢係tech)
唔洗實用 Demonstrate 到有基本Frontend 知識就得
慢慢就會習慣呢種人係世界比較多
唔同啦 我做車保公司
班友冇錢住city都要揸車
冇錢好心就去搭巴士啦
27hkd 去到其實好普通
如果你去到窮區都仲叫幾好
有錢區27k 就好窮
其實最好應該係賺左一舊錢去嗰邊返hea工
唔洗點交稅 又唔洗喺香港迫
唯一缺點
加拿大唔岩班濕凍撚去
乾凍咁正
幾時有基層
可以邊搵邊學,呢度搵工個pace唔係好似香港咁快,可以拖好耐
聽日放咗工繼續寫,加埋慳錢攻略

大家晚安 / have a nice day
不過entry位同local比真係幾輸蝕
人哋有campus connection有local internship experience,然後entry位本身又係勞方主導
一百萬港紙,meet 兩三年收皮架啦
勇者
單位係加幣?
香港月入$125k咪一樣好洗好用姐
除左大屋個point其他都香港適用
一車車乞兒過嚟加拿大
其實你想點
樓主講緊cad 250000/year 嘅家庭食野唔洗點睇價錢
都算係fair comment

但你跳出黎講要儲錢唔易
係jm9

你要儲錢咪自己煮 住basement 揀生活水平低少少嘅province住
就算搵min wage都總有方法生活得ok
叫多幾次認得你地址
用完uber pass已經果斷del app
聽日行路去Wendy拎免費咖啡繼續wfh做黎生

利申 窮撚 乞兒 FG 用洗1000CAD生活
歡迎連登會員「梁頌恆搭的士」入嚟批鬥我
似曬自己多啲
叫多幾次認得你地址
用完uber pass已經果斷del app
聽日行路去Wendy拎免費咖啡繼續wfh做黎生

利申 窮撚 乞兒 FG 洗1000CAD生活
歡迎連登會員「梁頌恆搭的士」入嚟批鬥我
冇車住咩coquitlam/maple ridge
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞