加拿大(多倫多) 各階層生活優缺點

793 回覆
349 Like 74 Dislike
無得同香港比啦講真
你下下都同香港比較無咩好講
所以我只係帶出外國唔係所布野都比香港好
去到外國好似d 人覺得做min pay 都生活好好
野食又抵咁

我想講唔係
而有時d 中餐係講緊food court d 垃圾你係香港一定唔會食既味道都賣緊70 蚊hkd
又咁講
係香港食日本野買日本野都貴過係本地買
同樣係加拿大食中式野 貴過香港 難食過香港都好正常
離鄉就必貴架啦
但你話煮意粉 食扒 食pizza 呢d點都平過香港
利申:當年大學啱啱畢業打過min wage工,試過月月清、月尾只能食麵包。工作咗幾年之後經濟條件逐漸變好,目前有車有屋有投資,生活幾好。

樓主都冇話自己一落地就250k
呢個我好同意
Pizza 真係好平不過我自己食唔到多

因為起香港住左幾十年,講真最鍾意食都係茶記同奶茶個d
意粉pizza 幾好食都唔可以餐餐食
冬天唔係撞正snow storm就冇乜野
撞正snow storm就基本上成個toronto都停止運作咁滯
公共交通全死 大雪都鏟唔切 大部分公司都直接叫員工果日唔洗番 因為基本上出唔到門口番工
早排好似1月toronto先有一單咁大雪 你可以搵番新聞睇睇
所以咪話無得講邊個啱邊個錯
我以前都係日日會食茶記食碟頭飯
宜家就慣左食下意粉 有心情咪煮下飯
再諗唔到就落walmart買pizza
食飽就得 好唔好味對我嚟講都好閒
係香港都食開垃圾多
但呢邊d m就真心係貴野
閒閒地都16-20蚊落樓
呢個我好同意
Pizza 真係好平不過我自己食唔到多

因為起香港住左幾十年,講真最鍾意食都係茶記同奶茶個d
意粉pizza 幾好食都唔可以餐餐食
所以咪話無得講邊個啱邊個錯
我以前都係日日會食茶記食碟頭飯
宜家就慣左食下意粉 有心情咪煮下飯
再諗唔到就落walmart買pizza
食飽就得 好唔好味對我嚟講都好閒
係香港都食開垃圾多
但呢邊d m記*就真心係貴野
閒閒地都16-20蚊落樓
你黎左溫哥華?而家搵工搵成點
呢到既M 記超難食
貴三倍
Pizza先恐佈
又乾又柴
香港d垃圾起碼濕
入到口
終於有人認同啦屌
不過聽講美國啲嘢食係再災難啲

溫哥華起碼都叫有得揀下雖然貴
wayfair有時d質素好參差
買過幾次d野都唔算質素好好咁 明明review已經唔差
係我要求太高定加拿大人普遍要求太低
漏螺絲 木板易彎 好多花痕/崩口
我係多倫多
pizza反而無乜野
幾好食啵
個邊好凍不過啲工作機會真係多啲
但係比溫哥華仲少啲嘢玩
可能我哋大多數人食慣係肥嗰啲Pizza
呢到係new york 個種
華人家庭就係囉
但其實洗碗機係慳水d
多油既話 機洗乾淨過手洗
紅色大字係咪有道理啲

呢排因為工作因素,接觸到唔少啱啱由香港過嚟嘅人,見到佢哋絕大部份都認為「移民過嚟生活水平預咗會下降/比香港差」所以都想分享吓少少個人經驗同埋觀察

target audience係「啱啱由香港過嚟嘅人」,咁一嚟到搵250k唔係離地係咩
唔係有道理d
不過樓主真係冇講過一落地就搵250k
亦冇講過要拎佢黎做標準
唔知做乜係咁話人離地
我而家去咗紐約
咁樣其實好侮辱紐約啲Pizza
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞