加拿大(多倫多) 各階層生活優缺點

793 回覆
349 Like 74 Dislike
單身賣完樓有300幾萬資產左右 香港年薪850k左右
我果行去到一定搵唔返呢個人工 去唔去好?
去既有咩優缺點?
我覺得你重新開過post 先會有理性討論

覺得你係寫得差
係人都知有錢會過得好
可唔可以講吓單身低下階層

點好住法?
樓主,唔好理啲on9仔
呢類post我只開追故mode睇
啲濕9 challenger 唔應該影響到你share啲咁撚實用嘅經驗

等睇草根階層

利申:移加撚
留名等睇窮撚大學生既生存攻略
(準備過去
加元啦
咁唔好移民加拿大
九唔搭八
Sydney>Toronto
天氣:Sydney好多陽光,全年七成日子全日嘅氣溫都係15至22度,夏天整體冇香港咁熱,冬天最凍都唔會凍香港好多, 唯一唔好係夏天最熱嗰幾日可以好誇張同埋有時日夜溫差比較大,另外Syd冬天唔使鏟雪
娛樂:天氣好嘅時候可以去海灘去行山,基本上成個Sydney 晴天嘅時候係好靚
時差:同香港得兩至三個鐘時差,要打電話返香港搵frd/屋企人方便好多
出街食嘢:基本上冇俾貼士嘅習慣,$20澳幣樓下大把好嘢食,去Cafe坐成個晏晝都唔會俾人趕,整體食材水準高

Toronto>Sydney:
近美國:Toronto好快可以落到美帝
人:Toronto 嘅人感覺上整體更加友善
文化:始終近美國,好多演唱會等等嘅大型活動
昆蟲問題:Toronto 冇Sydney 咁多蛇蟲鼠蟻
交通運輸平:Toronto無論係搭車定揸車都平過Sydney

兩邊都好:
多亞洲人:要食亞洲嘢買亞洲嘢好容易
少歧視:呢兩個城市今時今日都好少歧視

兩邊都唔好:
多支那人:去過就知,不過其實南亞人可能仲乞人憎
樓價貴:不過都住得好過香港
將收入轉做Capital Gain
Maker既稅永遠低過Taker
做倉果時會唔會後悔自己過左去
銀行
就係驚會係咁 車又唔識揸 水電又唔識 可能去到真係做執倉
睇完唔知點解覺得有啲離地
FG捱世界住Studio..
重有傢私呀
其實睇你想要咩
生活變返低層
買野食前都度一度會唔會over budget
每日放工問自己咁辛苦做咩
自由真係值得用50k 一個月換咩

我近排係咁諗
香港5-6百萬先買間豆腐膶咁大嘅屋
去到加拿大可以買幾千尺大屋有花園

香港OT到仆晒街一個月先2-3萬
我中學同學加拿大啱啱畢業起身都有6萬
加拿大仲要冇人OT
Weekend 真係休息

每幾個月政府退稅派錢
讀書又唔使錢
睇醫生又唔使錢
生仔女仲有牛奶金
但其實我起香港既工作都好辛苦 如果去到工作可以好舒服搵返香港2/3人工我都可以 但我做果行起加拿大唔易搵 搵到都只可以由senior manager降返去做d cs位
鬼唔知有錢去邊度做移民狗都打橫行咩
其實前路真係講唔埋
prepare for worst
諗過最差接受到跌返每月萬幾
交完屋租雜費
慳食飯日日煮
岩岩好收支平衡咪過去
如果員工返工輕鬆唔ot 即係老闆要請更多人先做到香港公司一樣既工作量 加上如果人工咁易5-6萬 咁企業人事成本好高 加上高稅率 羊毛出自羊身上 咁計加拿大物價應該要超高先岩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞