加拿大(多倫多) 各階層生活優缺點

793 回覆
349 Like 74 Dislike
我仲以為係好正宗嘅添

Pizza pizza乾到沙漠咁
NYC?
我邊句話樓主離地
你不如再讀多次我寫咗啲咩,我係講緊「一落地就賺250k」離地
樓主想寫個post俾想去加拿大既人睇,而選擇用250k既生活作為#1唯一既content,係講緊一個好離地既case
so far食過一兩間都乾到餅乾咁
我溫哥華住咗兩年
多倫多四年
Calgary半年
加拿大我覺得最好係去中間嗰啲
尤其是越南粉 去到$100cad一個人都有啲唔錯嘅餐廳
Pizza真係除非冇得揀或者冇錢
否則我唔想再掂
New York我覺得係平價十零蚊以下美金左右嘅快餐好正
中遊以上仲衰過加拿大
香港就top無敵
早兩日先食完
還可以啵
係咪佢擺得耐咋?
我成隻買佢即整
Yes, l moved to Manhattan last winter
反而pizza hut 好d
同埋我成日覺得pizza店啲芝士麵包好食過pizza
可能我窮鬼唔識食
以前係香港都係食pizzabox
屌笑死
我以為我係唯一一個起溫哥華覺得pizza hut 係最好食既pizza

俾d cbc 話唔識食
其實係咁揸住一兩個points黎講邊度平邊度貴,然後無限放大踩另一邊係無意思。根本兩個地方生活方式習慣都唔同,係香港收入高又係咪你想要既生活?如果係既根本就唔會入黎討論

係香港食飯平,岩呀無錯。但質素同份量同呢度完全係兩回事 識自己煮飯同埋都多出去食野,真心覺得呢度食野係高質過香港,首先唔係疆屍肉同支那菜先啦。
重點係要識揀超市買野+揀weekly sales既野黎買,但唔識煮既咪搵下邊度既外賣或者收工價抵食又大份。如果明知貴都係要餐餐坐低食,咁咪繼續囉但唔好嘈啲野好貴儲唔到錢,因為係自己選擇將啲錢使去邊咖嘛。

我諗無咩幾多個真係過到黎稅後人工高過香港,但係呢度啲人既娛樂唔係用錢買,同埋好多野都會自己diy,如果真係想帶香港果種“方便”既生活方式過黎生活,一係做取捨,一係努力啲搵錢。
嗱最好食又唔係
但連鎖佢唔差
8-90年代,香港最top嘅廚師都被高薪挖角去晒大溫,啲嘢梗係好食啦

美國就一啲啲,香港嘢無加拿大咁多
講食嘢無咩邊個城市可以同香港比,由平到貴都有齊

自己煮就另計,買餸加拿大平好多
係你揀啲唔知咩pizza舖啫

香港pizza - 垃圾

加拿大 絕大部分連鎖店 pizza - 垃圾

多倫多真正Napolitan pizza 唔錯,得閒去義大利區試下, 然後你就可以比較其他各區個別舖頭係有好pizza 嘅
唯一可以喺飲食上全方位屌打香港應該得東京
Pizza Hut 好啲 - 已經唔駛討論 原來你係指呢類 最差嘅北美style pizza 當然難食

或者試下 PI-Co , 而家開到周圍都有

淨係個pizza 爐已經唔同
而家正正講緊屋企公司周圍d方便食到
日日特登走去食咩
留名
個salary range 可以好大,有人fresh grad 150k,有人1x年110k
I lived near Flushing for 15 months
見d fd group講
有個fg 0 經
做左個full stack project
間公司比100k offer
我覺得超市deli現場焗嗰啲已經幾唔錯
華人餐廳聚集地幾正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞