《Apex Legends》討論區#60 ALGS Finals 多謝Dooplex大禮助RIG奪冠

1001 回覆
9 Like 8 Dislike
為左比賽觀賞性 MP制喺好睇好多既
老實講認自己搞錯左上面隊係rig之後話自己高壓場面緊張咪仲得體
依家左賴右賴好核突
其實LG都已經盡哂最大努力去grief RIG
個coach都話左佢地冇彈 valk q同caustic ult都掉哂
係個gibby ult掉遲左 但冇佢地gibby視點都唔知係未回好定係掉遲左
想睇返佢地pov
OG最好處理方法就係認柒 唔出聲 比人笑一排
依家咁暴露晒自己啲Toxicity出嚟
笑死
In game 同irl 一樣咁撚蠢
睇返仲發現zero得閒打返sharky去掩體再拉得返起係因為OG當時ult咗落LG到
訓左冇睇
Tsm 頭兩場柒到咁
最後都拎到mp
TSM 食雞個場真係好霸氣
我就係果場開冇睇🥲

一隊同時打兩隊
以為hal 又throw
果場好型 最後3隊
一隊2個人 一隊得返一個
TSM 齊腳 正常應該去打得返兩個果隊
再夾最後一個收頭穩食雞
但Hal 落call 叫 reps同verhulst 去2打2
佢同時去單挑 1 on 1
兩邊都贏咗
睇返原來個falloutt係tsm fanboy黎
唔怪得佢身為official caster一完左game就tag og問佢點解打到咁
咁睇返doop同skittle柒就梗局 但個falloutt咁唔專業其實都唔抵爭
我覺得MP制唔係問題,MP制先有機會比自己支持個隊由狀態唔好慢慢暖槍拎返狀態食雞反CUP,其實刺激好多,如果唔係MP制,大家唔會好似尋日咁期待TSM或者NRG拎MP反CUP;計分制打完第六場TL可能已經贏左,大家會見到UNI食雞,然後TL走出去捧杯,唔係話唔得,但係對觀眾就可能無聊D

其實尋晚最大既問題唔係MP制,而係明知係呢個制度下,唔跟MP制玩法,又或者打左成晚去到收尾都唔知自己做緊乜既OG
TSM用一場叫醒哂d睇比賽睇到就訓既巴打
個場真係睇到好撚感動,連Evan都好似返返黎咁
個人覺得如果打mp制
某隊入左mp 可以好似control咁
用紅線包住比人易啲認到
咁其他隊咪槍都唔使執追住佢哋嚟打
有冇sweet既視角睇
OG其實成個lan打得幾好,但就因為臨尾認錯咗隊自此要被標籤做弱智隊其實都幾撚慘
我係睇大會視角,最後mini map見到sweet大哥單丁去TL打
當鏡頭播佢果陣已經被打低,靠隊友收官。
總之NRG一定有爆氣既理由,我冇認真計數,但佢係應該唔肯定自己有冇可能match6拎ML既情況下CALL殺TL隊,係正宗想攬炒。

UNI同TL係match 5同6都有被刻意襲擊既記錄,說明其他隊伍都有能力辨認MP隊。例如Team Empire
(但都有眼盲既反例,例如C9,好似係)
OG二選一都錯唔緊要,認咪得,最多被人笑最佳第四人,但而家我對OG真心冇好感了。

(有錯請指正,大家學術研究)
轉撐甜大哥
2 v 2 + 1 v 1

都唔知係真係好有信心先咁樣打 定係有啲衝動
果場真係big comeback
決賽比gw當狗打都打得幾好?
班鬼佬觀眾仲屌緊LG
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞