加拿大真係移民首選

1001 回覆
1404 Like 141 Dislike
好多屌親人工低既一係就本身係香港搵緊好多
一係就無睇過 之後人講佢又講本身係香港都搵得唔多/FG個班 去到個邊稅後仲好PAY過香港 呢啲又唔見有人講
個個都fg 50k呢啲就唔好討論啦
入親移民POST都有人唱淡
得英國去..
bc 有pamacare
如果你自己無買保險,你一年最多藥費會有max limit,多左政府俾
agree ,加拿大專業牌set到勁難
根本係保護主義
讀2年diploma
要住夠40年先攞足
今時今日講醫療應該AU>UK>CA
加拿大雖然全民免費,但係冇私家醫院揀,同埋都識住加拿大嘅人返嚟香港醫病,反而英國澳洲冇乜點聽過 (英國就每年俾錢NHS,澳洲就一樣都係全民免費Medicare)
加拿大除咗搵工之外都ok
所以先會有人回流

如果退休去加拿大其實幾ok
護士難唔難
咁樣無老人金要食自己
吹奏加拿大醫療嘅人大概係三種
1. 行內人,其實佢哋唔係好點吹
2. 左膠,特別係日日上網話美國冇免費醫療,美國係第三世界嗰啲傻鳩
3. 吹奏加拿大嘅人
或者我收窄啲講各省醫療,我啱啱先至報返幾張上年嘅單,我睇牙都駛好多吓,NDP年年吹免費牙保唔係冇原因㗎。
其實作為當地人係會覺得好好
你試下遲D大陸醫生湧落黎香港你嘈唔嘈
借個位賣個告白Ching
https://linktr.ee/hkgarden
前幾日BC政府講會放鬆海外護士cut 牌
我自己都唔係好熟行,好似係各路保守黨比較多講privatization,但係講親實有左派同左膠狂屌。Liberal似乎唔熱衷搞私有化。

其實姐係
MPF
年金
生果金
不過唔洗自己操盤
唔洗經agent / 銀行
爆倉政府要搞返掂
你無dental insurance 咩
咁咪貴lo
用Q哂,包唔到咁多
你係咪唔撚識睇地圖呀懵撚
咁香港睇你應該要成萬
網上只搵到呢張最接近年份
但加拿大同美國嘅醫療係出晒名好唔掂
加拿大係廢的
美國會好過加拿大, 但前提你要超有錢
冇的話都係含L

貴的話你可以買保險,
但同一舊錢當你claim得盡醫療費
你喺加拿大同美國都係得唔到應有嘅醫療質素
加拿大咁撚多左膠,一日到黑淨係識得話美國啲醫療點樣衰法,咁嘅思想短期內好難搞私家掛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞