加拿大真係移民首選

1001 回覆
1404 Like 141 Dislike
1 係
2 已知病唔保的
3 已知病都唔保的
依家喺香港做個廚房佬都起碼15k
過到去差唔多不過扣埋稅得八成左右
有乜可能double
呢條撚樣邊會敢移民
隨時英文都唔撚識多隻
稅前鬼唔知咩
年底有得退稅的,咪傻,賺咁少加拿大鬼30%稅
我到而家都未入過咩黨,不過目前會自認blue Liberal,絕咗種嗰隻。
我一來唔會特登吹奏加拿大任何嘢,呢度平凡就係幸福嚟,唔需要sell(大家圍內都明)。
可能最好地方就係呢度多數報啲新聞都好無聊,唔係話冇社會問題,好X多,只係無聊新聞都係佔過半數,真係和平過大多數國家。

我認定嗰種「好」就係負面嘢算少。我身邊啲街口度度都污糟多垃圾(可能人多啦),又有啲裂又啲爛咁,但係冇戰亂,係民主自由,有票投。好多嘢唔係免費,不過多稅得嚟又好多人收到tax benefit咁。
諗多左
呢邊無本地工作經驗
文職無人想理你的
搵得20k,啲稅邊有三分一咁多
你咪吹水
定係你加埋gst落去當入息稅
咁覆緊#5就符合返佢前設㗎啦
呢個係好大差別,我身邊啲外國同學個個真係超貴
香港唔多大陸人?
鬼唔知「已知病唔保」
所有私人保險都係咁架啦
買保險既原意就係為「未知」既事買保障
已經知道既就唔叫保險啦

btw 補充一點 唔好睇輕藥費
一旦有cancer 要抗標靶
你就知味道
d5毛嚟嚟去去都係果幾個point
rn澳洲易啲?
無可否認個邊睇本地工作經驗睇得好重
但同時我都識唔小人 都已經搵到工
唔係咁計,$10000香港你乜都租唔到
因為minimum size

咁講$20000加拿大你租1200尺都得
講開我都想要牙保,唔知會唔會太遲
講現實情況又唔得嘅
跟住又要講經咁講咁多野
笑到369
物價貴d , 你真係有去過?
True,同埋淨係講錢冇意思,都要睇返你想要生活質素係乜。如果你賺到錢之後,想改善生活質素係想有大樓有車,假設你係普通後生仔搵緊2萬幾一個月,你覺得10年後你係香港會養到車,再加買到一間house/千幾呎既單位機會大啲,定係加拿大/英國機會大啲?

再加上起碼呢邊你有得選擇,如果你有一定既local experience之後,會容易啲喺相對細既城市搵到工,樓價生活成本又再低啲

當然前題係去到外國搵返你想做既工要啲時間成本
廚房佬係min wages?
講緊清潔保安
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞