加拿大真係移民首選

1001 回覆
1404 Like 141 Dislike
要歷史就去埃及 伊拉克
你香港做邊行先? 如果有d exp 可以試下搵返本行,咁就高d
即係移民有地方揀唔會揀加拿大咁囉,仲爭啲唔記得咗講冬天凍到西,溫哥華就落雨落到仆街。
「都仲係唔可以擁有屬於自己既空間」
部份shared accommodation都可以揀包埋私人浴室
有啲basement單位直程係有自己一個門口唔洗同人哋share
你搵香港啲劏房嚟比較?
樓上話做低下階層 你當係超市 m記個種
有手有腳唔係啞 去邊個省做都係一樣姐 慳埋稅
your choice ,我respect
當地醫護態度點?
有無好似香港咁西?
咁姐係我可以有套現既方法啦

但你去到commonwealth nations,你交左重稅(e.g., 40% 咁高)點知你又長命百歲,一蚊醫療福利都用唔到,咁交左既稅咪就係醫/養/供其他唔識既人?咁多年人交落既稅就一蚊都攞唔返,屙拔甩啵
地盤狗咋 工程牌咪一樣要考
不如話唔夠大劣多
識人香港fg老師 做咗年嘢蓄小小錢就過去vancouver 之後完全冇任何擺到上檯面嘅工作經驗 連普通文員office工都冇interview俾佢 最後都係搵到份$16/hr 工打緊 為生活而日做夜做

識人喺美國u grad 大學都叫出d名 之後回流番香港做咗2-3年marketing
過到去加拿大之後係d工keep住叫佢interview日日都有新offer咁濟 都有$20/hr 朝九晚五收工就冇嘢要理

亦都有朋友couple 香港做咗1-2年marketing 之後過去搵工都好易就搵到office 工 2個都$19-20/hr

都有朋友喺香港做it 做咗3-4年 月入30k hkd左右 過到去vancouver都係搵到it工 $45/hr 好似話都係月入30k hkd左右但係生活品質好咗 好多時間wfh冇嘢做可以自己周圍去玩

所以都真係好睇你本身讀咩 有咩工作經驗
個個都係由低做起 但係有d人讀嘅嘢/ 做嘅嘢係會特別有d優勢咁
自己衡量下 睇下自己接唔接受到
長命百歲點會用唔到醫療福利
同意,所以我咪話各有各好,重申多次我只係提下大家香港低稅但買/租樓都間接比緊稅。
12-13 都唔叫重稅
講人工唔該講post tax同物價

人工只係數字 當地購買力先係重要
態度極好,equipment 又好過香港勁多。
條尿喉已經舒服過香港十倍
咪就係唔識病

我老母今年70幾都未有咩大病,最多都係去睇私家攞傷風丸/頭痛藥佢連高血壓個啲都冇
咁咪去唔到旅行
咁所以呢?
依加講緊加拿大喎
我無話唔重

我只係睇唔過d 人9up number
乜乜17% gst 乜乜min wages 要30%tax
唔飛可以揸車
成個美國俾你玩
但魚生/水果,係日本先好食
你住緊加拿大?你老母七十幾唔係應該政府出緊錢養喇咩? 咪又係攞返
多倫多多唔多野玩 黎緊要去半年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞