加拿大真係移民首選

1001 回覆
1404 Like 141 Dislike
支那種都可以反共
我覺得起碼有一小半係反共
賣樓都要讀書
加拿大 disposable income 一定少過香港 - income tax, EI, medical care, RRSP, 仲要銷售稅, 本身物價唔好話同香港比, 同美國比已經貴一節. 樓方面有 land transfer tax, land tax, capital gain tax. agency fee 唔記得係6定7%. 養車係必須品, 車保又貴
加拿大做IT都高唔過?
你係香港做咩?
你白紙一張就算喺香港都唔會即刻做到admin位啦
除非你背景厚啫,咁就唔洗講咁多啦

點解講到啲人過到去淨係會做死一份工 唔會轉工唔會升職唔識進步
咁就難怪儲唔到錢啦
唔好睇少印印,有至少兩成都係好勤力/醒既
why ?
稅收如何
諗多咗
東岸你會更開心
accountant, 好多香港人搵同鄉 accountant 睇吓可以點避稅
realtor好似幾個月就得
連登一定係IT programmer至上,不過我會話你有無料,係咪真係強logic強數理強先
痴美國緊係好啦
不過多nigga都啱 nigga=罪犯
黎緊過去打算做倉
有緊急病既時候 係直接派直升機尼你屋企 接你去醫院

不過都會比香港耐, 所以細路仔發高燒唔會好似香港講 隨時落街睇到醫生咁方便
你邊個市?

後生同埋中年回流加國黃多喎, 港人二代三代最多話係加豬,點得出 九成係藍 。
medical care平過香港
RRSP optional
CPP 同香港MPF 咪差唔多
income tax sales tax係貴但福利好環境好
加拿大係糧食大國 菜同肉點會貴過香港

樓香港stamp duty已經好似貴過曬加拿大全部買樓唔洗agency fee賣樓先要
香港fi IT人工好高
正苦定狗?
成日同佢地打交道(份工)
佢地真係好撚克人憎
衰撚過大陸人
本身就係諗住accountant不過到時再算
做好多research都係話accountant 同it呢啲穩陣
可能嚟緊去到 到我拎pr之前啲時間一路打工搵到自己興趣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞