加拿大真係移民首選

1001 回覆
1404 Like 141 Dislike
唔係有救生艇咩
唔好傻 政府果D 質素差到爆。。。
為咗逃避赤化選擇移民但最後成為佢地口中最討厭嘅玻璃心

我的国家是最好的 你们不满意就滚
文職姐係白領姐,咁你點定義自己呀?
醫療唔洗錢係因為係份糧度扣左姐
羊毛出在羊身上
It la唔洗諗,人工差太遠
聽agent講呢兩年係做到唔停手,單做回流客都不得了,youtube 啲香港agents全部都係呢三年先開channel.
咪香港人玩爛市以本傷人囉,人地by law就兩星期
文職=文官的職務,政府各級行政機關的職員大部分是文職, 係office, 文職 = 打雜
白領族(white-collar worker)是一個從西方傳來的生活型態定義,經常拿來代表領較多薪水的專業人士

咩點定義,文職就係文職, 我就係白領/Ibanker
你咪戇鳩啦,好多人住過加拿大就知個醫療系統幾垃圾,首先得公家醫療營運個排隊時間比香港分分鐘更長,實際上個個醫生都係省政府比錢養住,醫生無肉食,醫生唔係好願做或者每個月做夠數就算。第二無私營醫療機構分流,幾年前國會提過引入私家醫療,比班左膠話違背Social health system 所以banned咗! 唔似澳洲有公有私有錢都叫有得醫,係加拿大係有錢無得醫要去美國墨西哥醫,無時間就等死! 所以香港保險一定一定一定唔可以cut。第三加拿大專業好自我保護,醫生數量唔夠,醫生想搵錢會去美國行醫。
Unionized
哇 你咁講野咩意思呀
唔係話係咪左
冇左膠你可以諗去加拿大 英國?
拎完着數鬧人左膠
所以咪話要睇物價 (我物價指理想life style involve 嘅cost)
計返你life style啲支出佔左幾% 個討論先有意義

齋講人工高低唔講份人工換到乜無意思
好似收得好爆
澳洲政策又成日轉
有一定風險
文職=打雜

你自己都識講,文職=文官的職務,係政府入面唔係文就武,你咁講姐係AO/Prof Grade都係打雜?

白領學你話齋,係一種生活型態既定義,人工高既專業人士就可以用白領自居。咁請問,政府入面既prof grade (e.g., N賤),佢既係專業人士而且薪水唔低,咁算唔算白領?定又要分返文職同白領?

只可以話白領同文職唔係完全mutually exclusive
我係香港熱到就嚟躁狂症
想知多啲睇牙嘅野
遲啲會過加拿大讀書,讀完拎PR
要係香港睇牙定係加拿大睇?
我可以等 時間唔係問題
但香港要兩萬
但你人工低既話,一買外國貨咪閪撚晒理得你當地物價有幾低,你想買部iPhone都死啦唔通apple 會賣平比你咩
革爾sir都係加拿大
多倫多十年前已經一街殘體字
力架人仲衰撚嗰芝麻人
人地識一早移民
你就仲喺香港
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞