加拿大真係移民首選

1001 回覆
1404 Like 141 Dislike
溫哥華冬天會落雪wor
幾日only

舊年係特別熱特別凍,夏天40度冬天負16度
多倫多近幾年都係咁啦
而且溫哥華成日落雨
但香港係100%濕度
溫哥華冬天平均濕度勁過香港
呢個真講到香港唔洗還學債同人人都係業主咁
Nhs is cls. Come and u know it is ⋯
成日有人吹奏加拿大醫療真係得啖笑
羊毛出自羊身上
又冇private
想比錢唔駛排隊照下check 下都冇
加醫療其實我覺得小病小痛嘅OK
我覺得接近香港私院水平
反而大病我成日覺得搞極都搞唔掂咁
cls咪撚玩啦屌你 去人地地方教人地母語 得罪講句你老幾呀
真係想去就轉工讀其他啦
唔同囉
如果唔想俾錢我覺得加拿大真係無敵
俾錢嘅話就梗係垃
因為根本搵唔到有醫生收new patient
我都係walk in
有時D 唔緊要上網睇下telus health (而家轉左名)拎prescription 再去配藥就算
依家人喺多倫多 住咗就嚟一年

呢度啲地鐵係用垃圾嚟形容都不餘
成日delay、勁污糟、啲指示牌勁亂
揸車 泊車又難而且downtown又成日塞車
塔巴士就 no comment 不過溫馨提示 冬天要接受倒喺負17度落大雪嘅環境下喺出面等巴士

再講呢度周街勁多痴線佬
係會成日以為有人同你講嘢 其實只不過係啲人喺度自言自語

食餐好少少嘅當然唔包括快餐店 埋單至少要30蚊加紙另收15%小費
15%小費係基本 個waitor態度幾差都要照俾

搵工又難 學位氾濫到癲
冇返個master或者specialized degree 真係好難搵好工 再講呢度成日話要inclusive請人時唔可以歧視任何求職者
但係俾你係老細 有白人嚟見工梗係會想優先請佢啦
真正請人嘅準則又唔係要公開出嚟比你睇 話inclusive都係做個樣啫

生活用品、屋租貴呢啲係常識就唔多講

真係唔好美化咗呢度 就算真係移民都要做足功課 e.g. 了解當地文化
去教數教中文都好過你去教英文
你係老闆見到個拎住working visa 黎既鬼佬想黎教中文

你都唔會請啦
我會覺得加拿大適合某d人
我覺得純粹安穩生活
唔使住大城市 用嘅嘢唔一定要啲咩日本貨
普普通通local買到就得嘅
加拿大都唔錯

但係你又想好似香港咁賺唔少錢
本身有技能 仲要好撚勁嘅不如考慮美國

呢樣又唔鍾意嗰樣又唔鍾意嘅其實就不如喺香港算
yesyes 當然退休生活 休閒生活 言論自由嘅生活係另計
呢度真心係chill啲 而且有得smoke添
洗牙呢邊乾淨d

dental+medical insurance 自己買你預一個月$60到(bc),平d 我見$40都有但要寫medical history

唔講唔覺
佢地d友仔多海外收入又想逃稅先出事

普通人打份牛工出糧果刻已經扣足有凸,根本冇野驚,係都驚退少左
都係想講呢套

次次一睇到條上氣唔接下氣就想熄機
溫哥華 is a lot warmer than Toronto
感謝你
好詳細
但加拿大好似冇私家?唔出得國醫咪即係廢plan
有冇相關plan 細節可以睇下?
on9咩事個個屌香港濕凍?
明明外國落雪/大風嗰種凍仲勁
起碼我喺香港唔洗著羽絨先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞