加拿大真係移民首選

1001 回覆
1404 Like 141 Dislike
而家派藥了

其實輕症真係唔洗睇,睇完咪都係俾必理痛你

感冒藥自己去買就得,都唔洗醫生寫紙
美國人工高好多
咁香港都好L多
學生應該可以跟學校買保險
返工大部分公司會買
我同識既人都係公司包70% - 100%,有maximum
如果有另一半既話可以加自己入佢保險
每個月俾多少少咁
我另一半上年整智慧齒要俾二千幾蚊
我地份保險包左2000

唔知你去邊個省
我個省有dental Fee guide
你可以計下總數幾多再睇下係加拿大要俾幾多錢
總括黎講我會寧願係加拿大睇牙
唔係寫住居住10年以上就得?
其實香港實際上得35%人係業主
咁都有65%人都係買唔到樓
marginal 應該去到33%,average 應該高25少少
佢可能講d唔講d/會計師跣佢一獲
係,佢但你預攞好少。
oas唔sure係咪4分1

cpp 就睇你供幾多
我喺稅局做咗三十幾年, 見好撚多啲仆街冚家鏟淨係想舔儘加拿大嘅福利但係就唔撚哩俾稅。你老母, 個個都唔撚俾稅, 邊度有錢維持個國家運作呀。 你哋嫌稅太高可以唔撚嚟架。 無人逼你嚟㗎。 好撚多俾稅局追稅要走路翻HK。何必咁辛苦哩。你唔想俾甘高稅嘅,加拿大肯定唔撚啱你。
睇州份 連登所講個堆左膠州就好高
但比較窮既州就同加拿大差唔多
all garbage
真心問點解個個都搵家庭醫生
我次次病都係walk in 屋企附近間clinic
佢地有問過我要唔要佢做family physician 但其實我冇所謂
洗牙呢邊乾淨d

dental+medical insurance 自己買你預一個月$60到(bc),平d 我見$40都有但要寫medical history
有會好少少,做手術/化驗佢有曬你report follow up 會好d

但如果好健康唔會點病唔洗急住搵
Average rate 21.37, marginal rate is about 38.27%
There are surtax
Lm
根本好多撚樣有心逃稅就真
其實兩三成唔係好高姐

其他國家都係咁多
免費醫療免費教育高福利加埋d 基礎設施都要錢
其實係香港特別低
咁係咪只要我一有病就去同一間clinic
佢就會自動變成我家庭醫生
香港係賣地收你稅ma

地方細唔洗點起路,乜都逼埋一齊,加埋年年cut 醫療budget又唔起醫院,咁咪低d 稅lo
錯,佢肯收你先得
不過你見佢十幾廿次佢就通常收你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞