加拿大真係移民首選

1001 回覆
1404 Like 141 Dislike
笑撚死Fg文職都15000
都唔知屌唔屌你離地好
自己得閒上JOBS DB個啲睇下啦
大撚把5.5-6天文職出12000
on9仔唔好沖出嚟啦
講人工低之後 你自己又要講最低工資 同你講完又問邊撚個fg翻緊最低工資
搬撚完籠門未?
傻閪
藥費仲貴過香港睇醫生包藥
睇吓你鍾意陽光與海灘定係雪山
其實澳洲同加拿大兩邊都超多亞洲人,要過返比較似香港嘅生活模式都唔係問題,澳洲啲制度/牌照要求比較似英國,比起加拿大會容易適應啲,同埋澳洲嘅醫療整體一定好過加拿大,返嚟亞洲都方便過加拿大,不過加拿大落美國去歐洲都方便過澳洲好多,同埋冇澳洲咁多恐怖嘅蛇蟲鼠蟻
天氣極西
文職萬5
不如話fg 50k 啦
比個概念黎未知有幾貴
退休最正點都係澳洲掛
天氣福利醫療都一流,退休最緊要都係呢三樣姐
條友真係on撚9本身好地地討論下都廢事屌佢
點知原來弱智既難怪咁多人屌緊佢
大撚把香港人係加拿大返香港睇專科你又知唔知點解?
你知D唔知D就咪係度鳩UP啦.
加拿大稅率幾多你又唔講?
加拿大=有錢人天堂

窮撚去到 搞唔惦
姐係都要買保險?
香港=有錢人天堂

窮撚去到 搞唔惦
文科都有人吹奏架咩?
呢個問題香港全世界最嚴重
加拿大算好㗎喇
等我同你講

以Vancouver (BC) 為例
先講federal tax:
頭5萬係15%, 但頭1萬4 係0% 有tax credit

BC tax:
頭4萬3 係5.06%, 頭1萬1有tax credit 係0%

當你cad 16 一個鐘,一年就3萬2
federal tax 你只要交(32k-14k)x15%=2.7k
bc tax (32k-11k)x5%=1k

加埋得3.7k, 3.7/32= 11.6%

當然你可以話cpp (32k-3.5k)x 5.7% =1.6k

ei 1.58% x32k =0.5k

加埋叫做5.8k/32k=18%
重未計benefits如gst rebate/ bc sales tax rebate
你就on9
你拎香港最低工資比
但邊個fg係拎緊最低工資
弱智?
Even你話嘅$12000
8x6x4都係$62.5
37你老母做?
香港地稅咪又係賣地,地稅等等cover
到頭來都係我地食返,仲要少福利
好多9 upper 都唔跟劇本去up
一時就話啱啱批owp
一時就話自己做緊min wage工
都要夾下d digital footprint架屌
咁是但架咩乜
邊間公司嘅entry文職開15k?
開名/po link益吓我哋班失業fg啦喂
搵少咗一截係具有普遍性既我相信,唔係以前都唔會咁多人回流發展事業,同中年中層管理人員,其實好多無特殊技能,去到轉行,downgrade相當正常,自己取捨。
咁都一定有特例去到搵多咗,做生意發埋達,遇貴人。
加拿大人都彈 佢地就hang哂機
香港人彈就係五毛唱淡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞