加拿大真係移民首選

1001 回覆
1404 Like 141 Dislike
到時香港攞唔到老綜 加拿大攞唔到osa無CPP
你只能食自己
租屋養車無咗一大半人工啦
no ,你人唔係度老婆仔女唔係度就唔洗交, 無論critizen PR working visa
搵加好醫生,作大自己病情
無錢養乜車

你香港都唔會養得起la
以我所知加拿大點都係要排,你生cancer都係排,
因為冇私家醫院個個都好公平咁等,左膠最愛的大家公平

美國先係超有錢解決到,而加拿大好有錢嘅人都係去美國醫
所以好多加拿大嘅香港人都只可返香港醫就係咁解
Ching攞左幼教牌有冇得轉上教中小學?
澳洲牌轉過去會唔會補好多個試
賜酒

講多啲
香港揸車係奢侈品
依到係必需品
你用香港比?on99
caanz???
邊個話必需?

大把人住Vancouver Toronto 無車。
Vancouver去買個2 zone compass pass cad 140就解決左交通問題
自己煮算啦
似你on9多啵

你係咪睇得西片多,以為戲入面既人係唔係都揸車出入就令你產生錯感,以為你去到外國一樣可以揸到車嘛
我兩個fd都要俾一年deposit
我自己都要俾半年
香港啲支那人 真係愛國愛黨小粉紅
加拿大呢邊都唔少正常人
cpaa
好似過左期無得直認
100%入面,幾多要自己俾?
地圖上咪好近囉,喺你個mon度。
連登幾時變成講歪理都幾個正評?
以上呢句簡直係textbook偷換概念,你講完加俄好近(非事實),跟住你defend就話阿拉斯加「隔少少距離」就係俄(事實),跟住又話你冇講過阿拉斯加係加屬(稻草人)

呢啲言論係要expose,即使本來係移民討論。
再講,加係俄「鄰國」呢個概念(事實:北極海都幾大吓)差唔多等如話日本同印尼係鄰國,唔可以話錯,但係極度far-fetched。

退一萬步講,Yukon同Russian Far East嘅「距離」無錯係千幾公里(事實),越南最南至最北都有一段距離(事實),但係反正都扯到咁遠,我可以講埋,俄遠東根本冇咁多機場/可降落嘅地點。

倘若係想搞笑嘅,可以話美同俄想開拖「應該揀白令海,唔好撚嘈到國際社會」,打個圓場咪算,何必拗啲moot 到唔moot 嘅point。
睇你保險,通常20-30%
受儒毒思想影響,鄙視勞動賤視生產者

在這個龐然而堅固的道學思想指導原則下,寡婦被迫活活餓死,也不許再嫁。音樂、戲劇、繪畫,一律成為壞人心術的毒品,逐漸被輕視。作詩也屬於墮落行為,因為不專心便作不好,專心則就沒有時間思念道德和忠君愛國的大事了。其他文學作品,如小說、散文之類,看一眼都是罪過。只有低賤的人才去從事體力勞動,聖人系統和准聖人系統——道學家,則必須全神灌注道德和道德基礎上的「治國」、「平天下」。人們連走路都要有一定姿態,奔跑和急促的步子,都是輕浮下賤。服從傳統權威,崇拜古人古事,崇拜祖先,都是最高貴的善。任何改變和抗拒的念頭,都是邪惡,必須在念頭一起時就予以無情克制。任何發明創造,更都是專門取悅小人和女人的奇技淫巧。

柏楊,《中國人史綱》,第二十五章
邊有得咁
以前點同
嚟緊返香港比支那醫生醫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞