加拿大真係移民首選

1001 回覆
1404 Like 141 Dislike
我覺得你唔可以用你既職業, 而兩地對比
因為香港有好多垃圾職業, 去到歐美, 係一文不值
你可以用下, 兩地無經驗FG 去比較下
再睇返開支
咁先公平

我感覺係加... 有自己一套文化,同埋啲行業好高度管制,唔專嘅嘢都管管地。創業文化唔係好多彈性,稅重。
相比下H市可以求鳩其又開返舖,租個雞棚賣鳩嘢,加嚟講,我見識少,最易start up係短租一個選舉office,冇乜鳩絲襪佬嗰啲cheap雞舖。
感覺係可能我呢頭食肆年年轉少少手,但係每檔嘢搞幾個月先開,唔係香港咁咋一聲又一間新舖。

加看似大但其實行業同經濟最coupled只有美國,對外來嘅嘢、工作經驗大多數係唔出聲地鄙視。酒店總廚嚟到可能係跟個做過M記嘅濕鳩搵食咁。
唔抵得?
不如睇income tax act
唔好淨係google
65 歲以上俾$2
唔夠講就發老脾
香港交稅係比國安/狗搞鳩自己
得閒就抄牌 再唔係就圍封
uniquo 係貴香港少少

但過到黎無乜需求,買少好多衫,唔係買唔起係唔想買/唔知買咁多做乜

所以你都係會洗少左
千祈唔好嚟 炒貴曬啲樓
無30都20
Google 最準要cpa做乜?
利申:cpa
同埋都好睇自己心頭
有人想發圍發達既 加拿大真係唔啱你
只係想安安穩穩打份工過日子
話就話樓價升緊 但係比起香港真係得啖笑
其實加拿大唔錯
至於基層同FG兩三年個啲 更加係去加拿大點都唔會差得過香港
係香港你只係生存緊 係個邊去仲叫有得生活下
係 記得翻香港醫, 或者直成唔好嚟
呃…
係冇上限

有幾多income deduction
有幾多tax credit咪扣

不如你講吓邊度唔多
頂 講咁耐原來你未係度住過
仲係咁話人工低一半
咩料呀

只許讚不許彈
簡單d講專業人士一般黎到都會pay cut 40%或以上,但揾工唔難, it se 黎到就好好景,一過屈美十落埋美國掘金
無,你交多一千萬稅政府都要退俾你
1week
連登成鳩人都係一大班青頭教人屌女架啦
對佢嚟講 加拿大cpa冇用
因為佢喺香港
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞