加拿大真係移民首選

1001 回覆
1404 Like 141 Dislike
我當時都係因為呢個原因揀咗澳洲
加拿大一大雪起上嚟真係好撚黐線
一聽你個價就知你埋唔到堆
13年返溫哥華hea時撞到鬼仔同學
當時佢做緊政府工程,佢同我講
修路地盤旁邊揸住stop sign嗰啲鬼妹
時薪約CAD25
通常都係佢地條仔做地盤有介紹
你9年後都仲係呢個價
睇嚟你要social下
我住過溫哥華十幾年人哋抑鬱一定同你講咩
唔知點解你要講英文
明明啲英文好差下
不過你話中國人鍾意歧視人就真嘅
早排睇新聞講加拿大嚟緊會有全民牙保(唔記得年收入超過幾多就冇份
在加巴絲點睇?
講廣東話唔一定同你政治立場一樣,講普通話亦唔一定反對你政治立場

語音唔係反應對方係咪好人既標準黎
不過我諗一定有比例上嘅差距?
聽到係普通話人我一定會小心啲保持距離嘅
我唔係做政府工程
不過我承認 同一工種 華人 人工係無白人咁高
既然唔同你講,咁你即係靠估?
同理,唔通人地無病都要一一向你報告咩
好心唔好成日散播 ”落雨多會抑鬱”
”用左手嘅人特別聰明” 嗰類愚昧資訊
近年以上理論已陸續被質疑推翻
冇得咁比較成個國家嘅華人比例
因為加拿大嘅華人主要集中喺多倫多同溫哥華
買開Abercrombie,hollister, Columbia依類牌子嗰邊平好多
Uniqlo亞洲牌子點都係香港平啲
稅重? 即係有幾重

有冇研究過? 定係執口水尾人講你又講?
都喺嗰句,你時日太短
吹多啲水(大量),加入工會組織
慢慢就人工睇平
我朋友喺美國起屋,依家收入好好
勁多job,機都無時間打
況且如果公司真係歧視你,你就發達喇
係咪棍講egocentric呀柒頭
35%首期後生仔未有首期就過去一路做租租一路儲,都唔知要儲到何年何日先買到樓
2. 你指係邊到買保險?
香港定加拿大買?
其他地方買我唔清楚
但香港買既醫保係唔包美國(好似係美國唔俾外國保險包自己?)

3.可能最理想都係你講咁
香港供份大額醫保,有咩事即刻返香港醫
但最怕係遇到意外,例如撞車個D
緊急到返唔到香港醫,唔知呢D case加拿大係點了。
可以考慮住apartment
十分認同
喺十三歲去咗加拿大讀書到而家十二年嚟喺加拿大睇過一次醫生 先知道加拿大醫療俾人過分吹捧
去過一次walk in clinic 個醫生係喺南美洲一個島嶼國家嘅醫學院畢業 嗰一刻心入邊即刻question 佢
班加拿大左膠仲好自豪咁串美國人冇全民醫保 真係笑撚咗
凍我個人黎講幾鍾意 但個問題係佢凍到長期積雪同冰 其實好唔方便
其實最好就似澳洲咁,公立加私家
Top marginal rate is over 53% in Ontatio.
有冇indeed link 開下眼界
佢d大自然都好正
笑撚到位街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞