加拿大真係移民首選

1001 回覆
1404 Like 141 Dislike
咪撚打啦弱智 垃圾國家黎
你覺得你啱咪去,我覺得唔啱咪唔去囉,就係咁簡單嘅講完。

真心覺得加拿大有咩好,搵錢又唔係多,天氣又西。覺得去咗個翻版嘅美國多啲。但係有免費醫療,咁你不如去英國。
交嘅數目都唔同啦
同肉點會貴過香港

淨係依點就知你又係一個紙上談兵嘅傻閪去生活吓先講嘢
同美國比低一大截,但係加拿大主流城市樓價又唔會平過美國,加拿大連二線城市樓價都唔平
Alberta 好似好易
見安省勁多procedure勁煩
垃圾得過香港正苦要香港人打兩針 三針?人地加拿大人可以唔洗逼打針
人地政府就排外 我地正苦就排香港人
我仲記得,早幾排睇過呢條片,喺加拿大傳媒拍嘅。條片係你講,三成35歲以下嘅移民去到加拿大玩唔夠兩年就走佬。如果加拿大真係咁嘆,師兄仲唔快啲去。LM睇你之後生活愉快。

https://youtu.be/YvyjVB8KN4s
重點係後生仔有幾可睇醫生
普通傷風感冒好返都未排到
成日吹奏嘅醫療福利要幾十年後先享用到
樓主睇到呆咗,唔敢pin
有冇人試過臨走一刻決定返轉頭
https://lih.kg/2944034
你走左未姐?
澳洲>胳肋底
加拿大好 加拿大妙 加拿大抽稅少
加拿大係下限高上限低
姐係掃街同專業人士嘅人工差距比香港細得多 尤其係稅後
如果喺香港做開專業人士難免會有啲介懷
如果喺香港都係住開劏房做開基層工 咁加拿大就真係天堂嚟

同埋多數人屌都係因為啲專業牌極難轉 搞到去到要做基層工 除咗少部份工種例如it係冇轉牌問題
何況最低工資高對香港人唔係特別吸引 對啲低收入國家嘅移民就可能好有吸引力
但相信香港講得移民嘅人大部份都唔會係aim拎最低工資
講事實同唱淡係兩回事
好多人都只係諗住犧牲人工換好啲嘅生活環境
利申準備移亦都完全接受做野冇香港咁好pay
just wanna emphasize firmly that Chinese ppl are a pain in the arse.

唔講華人
講香港人
成日以為自己好巴閉
香港人個視野窄到爆(culturally)
歧視有色人種🤡 自己就優越過有色人種
South Asian are not that bad, if you compare with ching Chong. I, myself a South Asian.

己所不欲勿施於人
That’s what Chinese ppl says
係,無其他地方好過佢
唔覺搵唔到工
你搵2526都儲唔到錢,搵15嗰班咪要瞓街
同埋醫療真係無大病就ok 有事就睇你運氣
唯一好處係你等得嘅唔洗錢咁解

香港你等得嘅都唔洗錢㗎喎
段片有冇話呢班人走係因為「冇乜歷史野睇」呀?

再者,3成人回流,7成留低,我又唔覺得留低既人個percentage好低,移民呢回事不嬲都會有人唔適應而走。你有冇同其他「好多歷史野睇」既國家做個類似比較先?

其實我都唔會反對你話加拿大好悶
只係頂唔順你拎「冇歷史野睇」來做切入點去講移民咁on9啫
唔係好明點解咁唔適應,點解唔留係香港?
食飯要加tips
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞