加拿大真係移民首選

1001 回覆
1404 Like 141 Dislike
算啦
呢度買車養車便 買樓便啲唔講
話人工低一半都唔知係咪攞同grade講
同grade點會爭咁遠
係好撚低
因為稅食左你20%
你一嚟到無經驗無專科都肯定係最低工資
物價又貴
講事實就叫唱淡?
連登仔係咪非黑即白
所有大小手術(醫療上需要) 政府包, 整形都包, 整容唔包

物理治療政府唔包,你做份工有醫療福利咪包

自雇人士,小生意員工,老闆 呢啲人要自己俾,或買千幾蚊CAD以上一年嘅私人醫療保險
你知低收入 扣咗嘅稅會一次過俾返你㗎呵?
真,平凡是福
咖啡都唔洗飲
精神到爆
呢個人工 GST都有得退
成個po最中肯係你好有共鳴
我理解好多人上連登討論各國(某幾個),但係我住得愈耐越覺得冇得直接比較。
同埋太多嘢係嚟到先會明,你點search點問都問唔哂知唔哂。
匯錢過去都要稅問你死未
咁你係高級文職or專業技術實揾到嫁。。。。
買咗私人保險都唔會排快啲㗎啵
果然 self-depreciation 都係喺你基因入面,你同cctoy 一樣咁款
我阿爸淋巴癌四期,公立2星期內有得睇
香港公立可以好快,不過要自己俾錢驗左咩事 先會快
我係講overseas Medical expenses 唔會保你已知病

當mr A 而家係canada diagnose 到有xx 病,佢去香港同美國既expenses 份保險唔會包
overaa medical 只包emergency
最憎就係你依啲廢柴,講嘢完全無point,駁唔到咪認
香港最低工資37.5講低?個邊稅後都仲高過香港我上面都講左 本身香港高薪個班係加拿大人工一定係低左
但FG/本身搵緊唔多既 比起香港分分鐘人工仲高左喎
你公司無medical?
衫褲鞋襪點會
香港買衫不嬲貴過人 除非你話bossini咁你贏
好似lululemon after tax已經便香港2成
日常生活用品就差唔多
係上網貴 因為人口密度低
食野就同其他西方國家一樣 唔係加拿大獨有
應該飛白令海峽先是最近
H市唔可能乜都差過加,又唔係war zone,只係好多人有sentiments至咁睇。
我自己睇覺得H其實都係嘢食多過加,不過加先至有任何人種都啱食嘅嘢買,H少款好多,生活方式嘅選擇一定係加贏哂H。
你要比較「買嘢方便」咁唔駛比,一定係亞洲國家最好。

所以睇標準。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞