加拿大真係移民首選

1001 回覆
1404 Like 141 Dislike
咁你要喺其他城市搵到自己嗰行先
快啲翻香港一齊打開香港新一頁
min wages 就無分行業la

如果自己果行都肯做mini wages 咁都係為左遲d 升上去姐
fg15k仲好意思問我邊撚個fg翻緊最低工資
大撚把fg失業
基本啦
又有大灣區機遇
聰明嘅香港人點會錯失呢d發達機會架
如果你係LAID BACK撚加拿大超理想
邊個話唔俾?係要隔離咋嘛
黃種人唔太關事
一般人去到 只能做低下階層 人工大約2600加紙一個月 但樓都起碼去左1800 其餘買野又貴 所以根本好難儲錢
巴打你真係9up無成本
有kol分享嗰邊除非真係有錢
中產或以下嘅生活其實大家都係差唔多
真唔真?
交稅係公民責任
香港人普遍冇呢個意識係因為香港低稅姐
加拿大交稅係用返落民生度
你冇呢個意識, 就算有得離開香港去邊度發展都會好痛苦
搵到錢先去
咁佢地無諗住離開香港
咁你終有一日,可以將你層樓轉嫁比下一手架

稅就係政府代,佢點用你冇say

高地價政策你可以貴買貴賣姐繼續收割下一手買家

degree of freedom黎計,高地價政策係好啲
似係佢地做得出嘅嘢😂😂印度中東都差唔撚多 一樣咁閪 仲厚面皮過中國人
拎完passport 再搵錢
唱咩淡,我係果邊生活過會唔知?
就係你班友非黑即白搞到人咁反感

講事實都唔撚得
關咩人望高處事,你又知佢冇投票?
唔去選議員就等如唔出力? 咁你有冇去選
佢揀加拿大生活,佢中意加拿大
事實係佢俾加拿大醫療系統玩死,係我覺得佢慘
而我都係講出佢喺加拿大遇到嘅問題,唔代表佢覺得加拿大差
所以係呀我自己一定唔會揀加拿大 你放心
但你揀得果度住就要面對果度嘅問題
每個國家都有好有唔好
英國治安差經濟天氣差
美國槍械命案多種族歧視多
加拿大醫療差天氣凍左膠當道
你都要學識住緊嘅地方有唔同嘅好同壞,要面對
唔係一聽到有人話有野唔好就起鋼叫人唔好嚟
話唔埋你到時要上連登問點樣返香港醫病
到時又有個傻仔叫你唔好返加拿大
本身有加籍會唔會易轉d
點睇都似無能力
你住天橋底/攞到公屋先係擺脫到高地價。
你賣樓都要住架,租定買下一層都好,你咪又係入返高地價政策loop。
我意思係各有各好,唔係吹奏加拿大福利主義,只係想大家知道香港政府都收我地唔少錢
安省嚟緊10月加到上15.5喎
FT計埋一個月都差唔多成3K

同埋如果你一個人過去,唔同人夾租要自己租成個單位咪1800起囉
呢啲就個人選擇唔怨得邊個啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞